KANTONI

Na Blidinju otkriveni ostaci školjki stari 220 miliona godina

Blidinje.net

Ale Kamber

7.8.2018

Doktor geologije Goran Glamuzina, istražujući Park prirode ''Blidinje'', došao je do otkrića gigantskih fosilnih školjki starih 220 miliona godina. 

Glamuzina tvrdi da je Blidinje prepuno fosilnih tragova i ostataka koje je vrlo atraktivno i uglavnom pristupačno. Kad je navedena školjka u pitanju, on tvrdi da se radi o ostacima morske školjke iz plićaka i s grebena drevnog okeana, čija je voda dosezala do vrhova Vrana i Čvrsnice, danas atraktivnih planinskih i izletničkih destinacija iznad Blidinjeg jezera. 

Navedeno nalazište je na nadmorskoj visini od 1.500 metara i više, ali je lako dostupno. 

- S obzirom na to da je izgled ovih divovskih školjki u obliku srca, naslovio sam ih, kao novi turistički brend Blidinja - Blidinjsko fosilno srce, što ovi fosili, zaista, i jesu - kazao je Glamuzina, prenosi Blidinje.net.

Blidinjsko fosilno srce ( Blidinje.net)

Poklon Masnoj Luci

Većinu pronađenih fosila školjki Glamuzina je poklonio muzeju samostana u Masnoj Luci na Blidinju, što mu je obogatilo sadržaj, premda je još u fazi uređivanja i opremanja. U navedenom muzeju, koji je i nadomak hodočasničkog mjesta Dive Grabovčeve, bit će izloženi i pronađeni kristali, stijene, minerali i drugi pronalasci iz Parka prirode, što bi, prema mišljenju ovog naučnika, trebalo privući još više ljubitelja prirode i nauke.

Glamuzina ovaj dio BiH naziva „rajskim predjelima“ zbog ljepote koju posjeduje, ali i bogatih arheoloških i kulturno-historijskih ostataka i atrakcija, koje tek valja istraživati i javnosti predstaviti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.