KANTONI Blidinjsko fosilno srce

Na Blidinju otkriveni ostaci školjki stari 220 miliona godina

Ale Kamber
07.08.2018 15:45

Foto: Blidinje.net

Doktor geologije Goran Glamuzina, istražujući Park prirode ''Blidinje'', došao je do otkrića gigantskih fosilnih školjki starih 220 miliona godina. 

Glamuzina tvrdi da je Blidinje prepuno fosilnih tragova i ostataka koje je vrlo atraktivno i uglavnom pristupačno. Kad je navedena školjka u pitanju, on tvrdi da se radi o ostacima morske školjke iz plićaka i s grebena drevnog okeana, čija je voda dosezala do vrhova Vrana i Čvrsnice, danas atraktivnih planinskih i izletničkih destinacija iznad Blidinjeg jezera. 

Navedeno nalazište je na nadmorskoj visini od 1.500 metara i više, ali je lako dostupno. 

- S obzirom na to da je izgled ovih divovskih školjki u obliku srca, naslovio sam ih, kao novi turistički brend Blidinja - Blidinjsko fosilno srce, što ovi fosili, zaista, i jesu - kazao je Glamuzina, prenosi Blidinje.net.

  • Foto: (Blidinjsko fosilno srce ( Blidinje.net))

Poklon Masnoj Luci

Većinu pronađenih fosila školjki Glamuzina je poklonio muzeju samostana u Masnoj Luci na Blidinju, što mu je obogatilo sadržaj, premda je još u fazi uređivanja i opremanja. U navedenom muzeju, koji je i nadomak hodočasničkog mjesta Dive Grabovčeve, bit će izloženi i pronađeni kristali, stijene, minerali i drugi pronalasci iz Parka prirode, što bi, prema mišljenju ovog naučnika, trebalo privući još više ljubitelja prirode i nauke.

Glamuzina ovaj dio BiH naziva „rajskim predjelima“ zbog ljepote koju posjeduje, ali i bogatih arheoloških i kulturno-historijskih ostataka i atrakcija, koje tek valja istraživati i javnosti predstaviti.

NA VRH