LJETO

Kupališta: Dok Duvnjaci preferiraju Buško jezero, Livnjaci vezaniji za rijeke i jezero Mandek

A. Kamber

Piše: A.K.

11.8.2018

Velike avgustovske vrućine Livnjaci i Duvnjaci nastoje ublažiti na nekom od brojnih kupališta. 

Duvnjaci zbog niskog vodostaja Šujice uglavnom preferiraju solidne plaže na Buškom jezeru, u prvom redu Marinovac, nadomak Eko-sela ''Grabovica'', gdje se priređuju i sportske discipline, dok su Livnjaci vezaniji za svoje rijeke Bistricu, Žabljak i Sturbu, te najčistije jezero u Livnu Mandek. 

Posebna atrakcija su Livnjaci koji se kupaju na samom izvoru Bistrice, u uvijek hladnom Dumanu, kojem ljeti opadne vodostaj, pa skaču sa stijena u omanji bent (livanjski kazan). 

Koliko su god opasni skokovi s klizavih stijena u „kazan“, pogotovo ako skaču na glavu, toliko je opasna i ledena voda koja ni ljeti ne prelazi 8 stepeni, pa se prethodno treba dobro rashladiti prije skoka i što prije isplivati. 

U Dumanu se kupa uglavnom prije podne, dok još ima sunca, jer popodne ovo popularno malo kupalište ostane u dubokom hladu i sjeni Probikuka, pa je još hladnije kupačima.  

Što se tiče ostalih mjesta Livanjskog kantona, Kuprešani imaju rječice Mrtvicu, Milač i bazen na Čajuši, Drvarčani Unac i Bastasicu, Glamočani jezerce u Busiji, a Grahovljani nešto udaljenije Šatorsko jezero i Unac.



Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.