BUSINESS FORUM

Mate Rimac: BiH je najgora ekonomija u Evropi, važne su investicije iz inozemstva

Mate Rimac

Avaz.ba

14.8.2018

Bosna i Hercegovina je najgora ekonomija u Evropi, a Livanjski kanton najgori u državi, stanje je katastrofalno. Kraj je prekrasan, mnogi koji žive u inozemstvu napravili su prekrasne kuće, ali one su puste, istaknuo je u svom obraćanju na današnjem "Business forumu" u Livnu jedan od najpoznatijih Livnjaka Mate Rimac.

Dodao je kako se iz ovih krajeva ljudi tradicionalno iseljavaju još od šezdesetih godina, ali kako su takvi iseljenici vani radili poslove iz kojih se znanja i ne mogu prenositi. 

Ako neko radi na baušteli, teško da takvu kompaniju može ovdje napraviti, zato je važno da dijaspora koja je vani, obrazovana i koja je uspjela u tim sistemima investira novac i ideje u matični kraj - naglasio je Rimac.

U sklopu Foruma u Livnu održana je i panel-diskusija o potencijalima saradnje sa zajednicama u dijaspori. 

Također, planirano je otvaranje poslovnog inkubatora, koji će budući poduzetnici moći koristiti kroz razne programe.

Osnovni cilj Fondacije "Linnovate", organizatora današnjeg foruma, jest izgradnja inovativnog poslovnog okruženja za stvaranje perspektivnije budućnosti, koji će mladima ponuditi alternativu - mogućnost kreiranja samostalne i neovisne budućnosti, dok će se rad temeljiti na podršci edukaciji, poduzetništvu, izvozu te finansiranju. 

Uspostavu Fondacije "Linnovate" inicirale su osobe porijeklom iz Livna: Bernardin Ćenan, Božo Perić, Marin Jozić i slavni Mate Rimac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.