KANTONI

Sedam osoba u Livanjskom kantonu zaraženo brucelozom tokom 2018. godine

Dr. Diana Mamić - sedam osoba zaraženo brucelozom u Livanjskom kantonu ( A. Kamber)

Ale Kamber

16.8.2018

Na području Livanjskog kantona od početka 2018.godine sedam osoba je zaraženo brucelozom, od kojih je četvero s područja Kupresa, dvoje iz Glamoča i jedna osoba iz Livna, informacije je Kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo. Kako je kazala direktorica navedenog Zavoda, dr.Diana Mamić, posljednji slučaj je evidentiran prije sedmicu dana na Kupresu. Uglavnom su zaražene osobe koje dolaze u neposredni kontakt s oboljelim životinjama, ili su konzumirali sirovo i nepasterizovano mlijeko, ili mliječne proizvode dobivene od mlijeka zaraženih životinja. 

- Kako su svi slučajevi otkriveni u trenutku liječenja zaraženih osoba, Zavod za javno zdravstvo je obavijestio o svakom pojedinačnom slučaju Kantonalnu veterinarsku inspekciju koja je dužna u saradnji s nadležnim veterinarskim stanicama provjeriti zdravstveno stanje životinja -  kazala je Mamić. A, da se nešto i učinilo po tom pitanju, potvrđeno je i iz Uprave za inspekcijske poslove LK koja navodi da je eutanazirano 67 ovaca i jedna krava na Kupresu gdje je provedena i mjera sanacije objekata i terena.

Upozorenja

Udruženje veterinara Livanjskog kantona je na početku godine upozoravalo da epizootiološka situacija na području kantona nije dobra, te da je na više mjesta, osim bruceloze dijagnosticirana i Q-groznica koja je prijetila ljudima. Oni su upozorili i na problematiku nomadskog stočarenja i nekontroliranu trgovinu stokom, što je posebno izraženo na području Kupresa i Glamoča. Veterinari su podsjetili da je tokom prošle godine na području LK bilo 102 goveda i 80 ovaca zaraženo brucelozom, od čega najveći broj na Kupresu, dok je na području Drvara od Q-groznice bilo oboljelo 70 koza.

Iz godine u godinu se ponavljaju problemi s brucelozom i Q-groznicom, uprkos činjenici da nadležne inspekcije, službe i zavodi rade na suzbijanju istih, provodeći niz mjera, među kojima su i preventivni pregledi životinja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.