KANTON 10

Za samo dvije godine mandata vladajućih iselio grad veličine Glamoča!

S pres-konferecnije CCI-ija u

A. KAMBER

18.8.2018

Centri civilnih inicijativa (CCI) jučer su u Livnu medijima i javnosti predstavili podatke o radu Skupštine i Vlade Livanjskog kantona u mandatnom periodu od 2014. do 2018. godine. 

 Bez rasprava

- Ispravnije bi bilo reći da u našem izvještaju, zapravo, govorimo o neradu Vlade i Kantona 10. Naime, aktuelni mandatski period i Skupštine i Vlade obilježili su unutarstranački i međustranački sukobi, uskostranački i lični interesi, koji su rezultirali blokadom vlasti i smjenom Vlade. Gotovo polovina mandata prošla je u neradu Skupštine Kantona 10, koja je od svih kantonalnih skupština usvojila najmanje zakona, a pune dvije godine radila je i bez Programa rada – kazala je predstavnica CCI-ja Ana Lučić.

Ističe da je budžete Skupština Kantona 10 usvajala bez javnih rasprava.

- Uprkos sve složenijim problemima u kantonu i sve izraženijem trendu iseljavanja, Skupština LK nije održala nijednu tematsku sjednicu u proteklom mandatu, dok se za samo dvije godine vlasti vladajućih stranaka (HDZ, SDA, SNSD, op.a.) iz Livanjskog kantona iselilo stanovnika veličine grada Glamoča, a taj trend je sve izraženiji. Odlaze cijele porodice, pa čak i oni koji su imali radna mjesta – naglasila je Lučić, podsjećajući i na nedovoljnu zastupljenost žena u Skupštini, gdje su samo dvije od ukupno 25 zastupnika.

Ništa vedrija slika nije ni po pitanju rada Vlade LK, koja je na samom dnu kantonalne ljestvice, skupa s vladama Posavskog i ZHK.

Dvije strategije

 Vlada se, kako su istakle izvjestiteljice CCI-ja, najviše bavila dnevno-operativnim poslovima, dok je utvrdila i predložila manje od jednog zakona mjesečno. Za 45 mjeseci utvrđeno je svega 37 zakona, od čega 28 u formi prijedloga i devet u nacrtu. Vlada je za vrijeme navedenog mandata usvojila samo dvije strategije, i to, obje u vrijeme vladavine smijenjene Vlade.

 Bez programa rada

Vlada LK u posljednjih 10 godina nijednom nije usvojila svoj Program rada u predviđeno vrijeme, već je duže vrijeme, kao i Skupština, radila bez ikakvog programa. Vlada je kasnila i sa svojim obavezama u proceduri usvajanja kantonalnog budžeta, te pokazuje nepoštivanja akata koji reguliraju njen rad.

Afera „ministar socijalni slučaj“ 

- Jedan događaj je posebno upečatljiv, a radi se o aferi „ministar socijalni slučaj“ u kojoj je aktuelni ministar MUP-a (Darinko Mihaljević, op. a.) svojoj djeci osigurao socijalne stipendije iz Hrvatske, zbog čega je nakon prozivke medija i javnosti podnio ostavku na čelnu funkciju u OO HDZ-a BiH. No uz podršku predsjednika stranke zadržao je i dalje ministarsku funkciju, što u razvijenim demokratskim društvima ne bi sigurno bilo moguće, jer se tamo i za manje skandale podnose neopozive ostavke na funkcije u organima vlasti. No, CCI je učinio svoje i s nestrpljenjem očekujemo šta će na sve ovo reći birači na predstojećim izborima - kazala je Vesna Milas, zadužena za monitoring u CCI-ju.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.