viber share whatsapp twitter facebook

PROCJENE STRUČNJAKA Istraživanje ponora Kovači odgođeno zbog visokog nivoa podzemnih voda

Speleolozi na području Tomislavgrada istražuju brojne špilje

Na području općine Tomislavgrad organizirana je 9. međunarodna speleološka i naučnoistraživačka ekspedicija “Ponor Kovači – Izvor Ričine 2018.”. Organizator i ove ekspedicije je Speleološko društvo “Mijatovi dvori” iz Tomislavgrada, u saradnji s Udruženjem “Naša baština” Tomislavgrad, BIOSPELD – Biospeleološko društvo u BiH te ADIPA – Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske Terra Dinarica. 

Za kamp ekspedicije ovoga puta izabran je planinarski dom PD “Orlova stina” na Blidinju.

Zbog visokog nivoa vode u ponoru Kovači, nastavak istraživanja ove lokacije je odgođen za narednu godinu, no speleolozi i ostali članovi ekipe ipak rade dosta intenzivno. Istražuju brojne špilje na području općine Tomislavgrad, gdje ih je, prema procjeni stručnjaka, na stotine i uglavnom su neistražene. Dosadašnja istraživanja špilja na ovome području pokazala su da su bogate nakitima, florom i faunom.

()

Tajanstvena Dahna

Posebno je zanimljiva špilja Dahna iznad sela Omerovići. Pretpostavlja se da je u njoj više od 300 legala špiljskog medvjeda, a moguće i do 1.000 legala, što bi mogao biti svjetski rekord za sada. Ta špilja odnedavno je odlukom OV Tomislavgrad zatvorena za javnost da bi se spriječila njena daljnja devastacija i očuvalo njeno podzemno bogatstvo.