share whatsapp twitter facebook
×

PROCJENE STRUČNJAKA Istraživanje ponora Kovači odgođeno zbog visokog nivoa podzemnih voda

Speleolozi na području Tomislavgrada istražuju brojne špilje Dijelovi bogati nakitima, florom i faunom

Na području općine Tomislavgrad organizirana je 9. međunarodna speleološka i naučnoistraživačka ekspedicija “Ponor Kovači – Izvor Ričine 2018.”. Organizator i ove ekspedicije je Speleološko društvo “Mijatovi dvori” iz Tomislavgrada, u saradnji s Udruženjem “Naša baština” Tomislavgrad, BIOSPELD – Biospeleološko društvo u BiH te ADIPA – Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske Terra Dinarica. 

Za kamp ekspedicije ovoga puta izabran je planinarski dom PD “Orlova stina” na Blidinju.

Zbog visokog nivoa vode u ponoru Kovači, nastavak istraživanja ove lokacije je odgođen za narednu godinu, no speleolozi i ostali članovi ekipe ipak rade dosta intenzivno. Istražuju brojne špilje na području općine Tomislavgrad, gdje ih je, prema procjeni stručnjaka, na stotine i uglavnom su neistražene. Dosadašnja istraživanja špilja na ovome području pokazala su da su bogate nakitima, florom i faunom.

Tajanstvena Dahna

Posebno je zanimljiva špilja Dahna iznad sela Omerovići. Pretpostavlja se da je u njoj više od 300 legala špiljskog medvjeda, a moguće i do 1.000 legala, što bi mogao biti svjetski rekord za sada. Ta špilja odnedavno je odlukom OV Tomislavgrad zatvorena za javnost da bi se spriječila njena daljnja devastacija i očuvalo njeno podzemno bogatstvo.