UMJETNOST

U subotu se otvara 10. ženska likovna kolonija u Biloj kod Livna

Uprkos bolesti, poznati lokalni vajar ne posustaje

A. Kamber

Ale Kamber

9.9.2018

U subotu, 15. septembra, u Biloj kod Livna otvorit će se 10. jubilarna Međunarodna ženska likovna kolonija tradicionalne umjetnosti, koju na svom imanju i u sklopu svoje galerije i slikarsko-kiparske radionice svih ovih godina organizira livanjski kipar i slikar amater Branko Ivanković Mito. 

Uprkos šećernoj bolesti, s kojom se donedavni gorostas i atleta bori već godinama i zbog koje je ostao bez obje noge, Mito ne posustaje. U najtežim trenucima kada je mjesecima bio prikovan za bolesnički krevet, u nemogućnosti da vaja ili slika, Mito se okrenuo poeziji te pripremio zbirku pjesama i eseja koja uskoro treba ugledati svjetlo dana. 

Čim se donekle oporavio te dobio protezu i za drugu nogu, svom snagom se, uz podršku supruge Jakice, dao na pripreme 10. jubilarne kolonije koja se održava na prekrasnom imanju s ružičnjakom i vinovom lozom, s već zrelim grožđem te vrtom prepunim ekološki zdravog povrća i prostranom baštom s brojnim voćkama koje su izuzetno rodile.

- Koloniju sam svjesno planirao da se održava kad su plodovi u bašti zreli, pa ih umjetnice i svi ostali gosti mogu brati i degustirati koliko žele. Jedna od njih bila je na jednoj od kolonija originalna. Savila bi granu i direktno zagrizla jabuku, krušku, ili šljivu. Kad sam upitao što to ne radi rukom, odgovorila je da su joj "ruke od boje", jer je uveliko slikala - ispričao je Mito.

Mitinu koloniju, otkad djeluje, podržava desetak sponzora, a otvorit će je gradonačelnik Livna Luka Čelan u subotu u 13 sati. Kako kaže, očekuje oko 25 umjetnica iz BiH i Hrvatske, dok zbog finansijske situacije nije u stanju pozvati one iz udaljenijih dijelova svijeta koje su ranijih godina pristizale. 

Svaka kolonija domaćina i organizatora košta minimalno 5.000 KM koje se utroše na slikarski materijal, ishranu, prijevoz i smještaj, jer sve nemaju mjesta da prenoće kod Mite, čija je čitava kuća zapravo galerija, iz koje sponzorima svake kolonije Mito pokloni po jednu sliku sudionica njegove kolonije, ili vlastitu. A slika ima za svačiji ukus. Do sada je na Mitinim kolonijama primijenjeno 12 različitih slikarskih tehnika i uvijek se pojavi neka nova.

Mito je autor do sada najvećeg raspela iz jednog komada drveta - 9-metarskog križa od javora i 215 cm visokog raspetog Isusa, izrezbarenog od jednog stabla oraha, a njegova kiparska djela od drveta nalaze se širom svijeta, čak i kod Pape u Vatikanu. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.