IZBORI 2018.

Predizborni rat plakatima: Zajedništvo u Njemačkoj

Što je dan izbora bliži, strasti su u stranačkim štabovima sve uzavrelije, pogotovo u Livanjskom kantonu

Jedan od uništenih plakata

A. KAMBER

4.10.2018

Što je dan izbora bliži, strasti su u stranačkim štabovima sve uzavrelije, pogotovo u Livanjskom kantonu. U predizbornim nastupima koriste se sva raspoloživa sredstva.

Plakati se lijepe i na nepredviđena mjesta, ali i oštećuju i „upotpunjuju“ dodatnim grafitima. Čak su nepoznati počinioci grafitima atakovali i na Dragana Čovića, zbog čega se HDZ BiH oglasio saopćenjem za javnost. 

Na jednom od džambo-plakata s Čovićevim likom kao simbolom „zajedništva Hrvata“ ispod natpisa „Zajedništvo“ dodato je crnim sprejem „U Njemačkoj“, čime je autor aludirao na sve masovnije iseljavanje iz Livanjskog kantona i drugih dijelova BiH u kojima neprikosnoveno godinama vladaju HDZ BiH, SDA i SNSD. 

Na drugom plakatu su uz Čovićev lik dopisani grafiti „Drug“, „UDBA“, „Nikad nije kasno“ i sve je to stilizirano petokrakom.


Na trećem plakatu, uz slične grafite, Čoviću su docrtani i brčići nalik Hitlerovim ili onima Čarlija Čaplina (Charlie Chaplin)…

Čović je još dobro i prošao, za razliku od Jakova Perkovića Zmije, predsjednika Hrvatske liste za Livno (HLL), kojeg je politički protivnik fizički napao u livanjskom selu Držanlije dok je lijepio plakate Koalicije DOS-HLL.

A isprepadana livanjska SDA plakate uglavnom lijepi po Starom gradu, gdje su Bošnjaci većina. No, i njihovi se plakati trgaju, pogotovo oni na kojima je vječiti ministar i član Predsjedništva SDA Hikmet Hodžić. Pošto preko njih nisu lijepljeni plakati suparničkih stranaka niti su njihovi aktivisti primijećeni da trgaju plakate, kao zaključak se nameće da rat plakatima vode unutarstranačke struje livanjske SDA-gornjogradska Jasenka Tufekčića i Hodžića, jer teško da ovoga puta obojica prođu u Skupštinu LK.

Predigra ovom ratu bilo je unutarstranačko šaketanje koje se dogodilo prije nekoliko mjeseci u prostorijama SDA, upravo između „građana“ i „seljaka“ iz SDA.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.