PODRŠKA

EU podijelila donacije kooperantima "Kupres milcha"

Podrška stiže i od načelnika Raštegorca

A. Kamber

A. KAMBER

11.10.2018

Danas je u krugu kupreške mljekare „Kupres milch“ upriličena dodjela donacija kooperantima ove sve uspješnije mljekare, čiji sirevi u posljednje vrijeme na skoro svim festivalima pobjeđuju i osvajaju regiju, Tursku, arapske zemlje, a uskoro i zemlje EU. 

- Ovdje se radi o donacijama steonih junica i poljoprivrednim mašinama za naših 20 kooperanata koji su mogli birati šta im je potrebnije, junice ili mašine i priključci u vrijednosti do 9.000 KM. Učešće samih farmera u projektu koji ukupno iznosi 200.000 KM je bilo deset posto, tako da su dobivenom donacijom od 9.000 KM zapravo uveliko profitirali, a oni to i zaslužuju, kako po našoj ocjeni tako i po ocjeni EU. 

- Njihova jedina obaveza je prodaja mlijeka našoj mljekari koja će im uredno isplaćivati premije - kaže vlasnik i direktor "Kupres milcha" Smail Žilić, čiji su sirevi i nedavno u Beogradu drugi put proglašeni šampionima sajma „Ukus nad ukusima“, a osvajali su priznanja i na drugim sajmovima, gdje su sve traženiji. 

Žilić je kazao da su ukupno podijelili 29 junica simentalki te više poljoprivrednih mašina i priključaka.

- Želimo da nam kooperanti budu što opremljeniji, da budu zadovoljniji čime će biti bolje i nama, jer nam se već otvaraju vrata i EU za izvoz - dodao je on te kazao kako je konačno dobio svu papirologiju za završeni i opremljeni, novi moderni pogon mljekare i sirare, u kojoj će udvostručiti proizvodnju. 

Isto tako, radi se i na priključenju na električnu mrežu, a novi pogon bi trebao biti gotov do kraja oktobra, u koji je investirano oko 500.000 KM.

Andrea Vera, šef sektora za ekonomski razvoj i prirodne resurse EU u BiH, izrazio je zadovoljstvo što EU može pomoći poljoprivrednike, poput kupreških.

- Ovaj projekt dolazi kao rezultat lokalne inicijative i "Kupres milcha" i on je u cijelosti opravdan. Mnogo je bitno primijetiti da sredstva i junice odu u sigurne ruke, da odu u poljoprivrednu proizvodnju od koje će koristi imati kooperanti, mljekara, ali i zajednica. Ovo je način i pomoć pristupanju BiH članstvu u EU - kazao je Vera te dodao da je probao kupreški sir i da je jedan od najboljih za koje zna.

Podršku ovom projektu izrazio je i načelnik općine Kupres Milan Raštegorac, koji je istaknuo vrijednost kupreških pašnjaka i značaj autohtonosti kupreškog sira, poželjevši mu još više medalja i još širi plasman na međunarodnom planu. Svoje zadovoljstvo nisu krili ni kooperanti.   

- Vrlo smo zadovoljni našom mljekarom i donacijama. Moja eko-farma  „Gredine“dobila je tri plodne junice, muzilicu i dvije kante za mlijeko - kazao je Mijo Vila, jedan od najiskusnijih kupreških farmera. 

Cilj mu je oformiti farmu od 30 muznih krava.   

  

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.