CRNA HRONIKA

Pronađene ljudske kosti na gradilištu u Livnu

Prema gruntovnim knjigama, navedena lokacija je vakuf livanjske Ćurčića džamije

Relax Livno

Piše: Ale Kamber

12.10.2018

Dok su se predizborno, izborno i postizborno livanjske "pobjedničke" stranke (HDZ BiH i SDA) zabavile o sebi i raspodjeli funkcija, nakon izrežiranih oktobarskih izbora 2018. godine, radnici "Livnoputeva" su se, uz izgradnju pristupne i predizborne ceste, od zaobilaznice prema Osnovnoj školi "Ivan Goran Kovačić" i vrtiću "Pčelice", zabavili i skupljanjem i uklanjanjem ljudskih kostiju pronađenih na trasi puta koja ide preko starog muslimanskog groblja Zgona, površine 39,4 dunuma, na kojem su još vidljivi ostaci nišana i na kojem su napravljeni navedena škola, Muzička škola, igrališta na Zgonima, a sad i cesta!

Vakuf Ćurčića džamije

Prema gruntovnim knjigama, navedena lokacija je vakuf livanjske Ćurčića džamije, a evidentirana je u Gr.ul.1158 kao katastarska čestica 242, pod nazivom groblje Zgona, koje odavno nije aktivno, ali ničim ni zaštićeno, kako od predratnih socijalističkih tako ni od postratnih livanjskih i kantonalnih vlasti, uprkos činjenici da je ministar građevinarstva i prostornog uređenja još od prvih izbora SDA-ovac, kao i pomoćnik gradonačelnika Livna za privredu i inspekcije, pod čijim patronatom je i navedeno, potpuno uzurpirano i devastirano muslimansko groblje, koje je odavno sportsko-stambeno-školska zona.

Da su kosti pronađene na gradilištu predizborne ceste, potvrdio je i snimio i Livnjak Ivo Dolić, koji je fotografije ustupio lokalnom portalu "Relax Livno", tvrdeći da se najvjerovatnije radi o kostima koje su, kako on kaže, žrtve koje su navodno partizani strijeljali u Drugom svjetskom ratu, među kojima je, kako tvrdi, bilo najviše njegovih Prilučana, a koje nije ko imao sahraniti uz župnu crkvu u Livnu, gdje je u zajedničku grobnicu sahranjen dio nastradalih Livnjaka.


Gradilište gdje su pronađene kosti. A.Kamber

Dalić tvrdi da "Livnoputevi", radeći cestu bagerima, sakrivaju partizanske zločine te da se nadležne vlasti ne oglašavaju po ovom pitanju. On tvrdi da ni direktor "Livnoputeva" nije obustavio radove, uprkos činjenici da je saznao da je gradilište ceste na posmrtnim ostacima, za sada, nepoznatih ljudi.

Dalić navodi da je policija, nakon dojave o pronalasku kostiju, obustavila radove, ali i da je kesa s ljudskim kostima nestala nakon što ju je fotografirao, a radnici o tome ne žele govoriti. Dalić podsjeća da Općina/Grad Livno već drugi put gradi kanalizaciju i pravi parkiralište bez obavljenih ekshumacija.

Prema ovom pitanju za sada se nisu oglasile ni katolička crkva, ni Medžlis IZ Livno, premda se zna da je navedena površina muslimansko groblje u kojem su, uz ranije pokopane, pokapani i branioci Livna poginuli u sukobu s austrougarskom vojskom. Jedan od masivnih nišana, jednog od bošnjačkih branilaca Livna od Austrougarske i dalje je u krugu Muzičke škole. A, dokle, ne zna se.


Posljednji uspravni nišan u dvorištu Muzičke škole. A.Kamber

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.