MANIFESTACIJE

Ove godine crveni krompir pobijedio bijeli

Najteže primjerke imao Radovan Tolimir, koji je osvojio prvo i drug mjesto, dok je treći bio krompir Milorada Kalabe

Pobjednički krompir od 2 kilograma Radovana Tolimira. A. KAMBER

Piše: A. KAMBER

14.10.2018

U Glamoču je održana manifestacija 11. dani glamočkog krompira, na kojoj su uz poznati glamočki krompir i proizvode od krompira izlagani i drugi poljoprivredni proizvodi iz ove i susjednih općina te rukotvorine.

 Siguran plasman

- Sve se više Glamočani okreću poljoprivredi i proizvodnji krompira, kako bi opstali. Nekadašnja naša „Glama“, koja je otkupljivala sav krompir te ga i uvozila, ne radi od kada je privatizirana, pa se poljoprivrednici snalaze kako da prodaju krompir koji se proizvodio ove godine na oko 300 hektara, što je za deset posto više nego lani. Proizvodilo bi se i više da je siguran plasman - kazao je načelnik općine Glamoč Nebojša Radivojša.

No, jedan od najpoznatijih proizvođača glamočkog krompira, žitarica i drugih poljoprivrednih kultura Ilija Radoja kaže da nema problema s plasmanom.

- Sve prodam svom dugogodišnjem kupcu iz Banje Luke, koji ima svoje restorane i kuhinje. Proizvodim koliko mogu prodati. Dobra je ova godina bila. Ključni faktori za glamočki krompir su zemljište i nadmorska visina koji su kod nas idealni - kaže Radoja.

I ovogodišnja manifestacija bila je i takmičarskog karaktera. Tako je za najteži proglašen krompir od dva kilograma vlasništvo Radovana Tolimira, a on je osvojio i drugo mjesto s primjerkom od 1.690 grama. Treće mjesto osvojio je krompir od 1.680 grama vlasništvo Milorada Kalabe. Valja napomenuti da su ove godine crveni krompiri pobijedili bijele, koji su u nekoliko prethodnih godina pobjeđivali. No, Glamočanima je važnije da je krompir glamočki od toga koje je boje te da što jeftinije nabave sjeme, ili proizvedu vlastito, a da što bolje prodaju proizvedeni krompir, koji se može nabaviti po cijeni od 0,75 KM.

 Donirao nagradu

Birane su i najukusnije pite od krompira te najbolji i najuređeniji izložbeni štandovi. Najukusnijom krompirušom proglašena je ona koju je napravila Olivera Đukić, koja je nagrađena sa 200 KM. Đuro Mrđen je 200 KM dobivenih za najuređeniji poljoprivredni štand darovao glamočkom KUD „Budućnost“, dok je 200 KM pripalo i Osnovnoj i Srednjoj školi za ukupno najuređeniji štand.

 Drenjine slabo rodile  

Među izlagačima bili su i Drvarčani sa svojim proizvodima od drenjina. Đuro Pećanac kaže da i nisu nešto rodile ove godine, za razliku od drugog voća kojeg je u obilju.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.