BIH

Migranti s obala Buškog jezera vraćeni u Livno

Veliki broj njih na granici zaustave graničari

Migranti na putu ka Kamenskom

Ale Kamber

15.11.2018

Desetak migranata je rano jutros primijećeno da se kreću od Prisoja na obali Buškog jezera prema graničnom prijelazu Kamensko. 

Kretali su se u dvije grupe, što je kamerom čitaoca lokalnog portala i zabilježeno. Informacija je potvrđena i u MUP-u Livanjskog kantona, gdje su migranti dovezeni, odakle je planirano da se tokom dana prebace u migrantske centre u Mostaru ili Sarajevu.

Manja grupa migranata primijećena je oko 10 sati i na autobuskoj stanici u Livnu. Izgledali su iscrpljeno i vjerovatno se radilo o dijelu vraćenih migranata od Buškog jezera. 

Inače, skoro svakodnevno manje grupe migranata prolaze kroz Livno i Tomislavgrad, dokle dođu i autobusima, a odatle se pokušavaju domoći obližnje Hrvatske, preko Kamenskog, Vagnja ili teže prohodnih pravaca preko Kamešnice i Dinare.

Neki to pokušavaju i iz Bosanskog Grahova preko Strmice, ali veliki broj njih zaustave u toj namjeri bh. graničari ili hrvatska policija, koja ih vrati u BiH. No, migranti ne odustaju pokušavajući domoći se Njemačke, ili drugih zapadnih zemalja. 

Mnogi stotine kilometara prepješače uzalud, često i neadekvatno opremljeni za surove livanjsko-dalmatinske planine i hladnoću koja je već zahvatila Livno i okolinu. Neki od vraćenih migranata bili su čak u običnim papučama, a jutarnja temperatura je bila na nuli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.