PRIZNANJA

Tešanj, Žepče i Sanski Most najuspješnije općine u BiH

Osigurano 12 miliona švicarskih franaka

S dodjele priznanja. UNDP

A.Ka.

21.11.2018

Općine Tešanj, Žepče i Sanski Most u utorak su dobile priznanja za uspješnu saradnju u okviru Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) koji finansira vlada Švicarske, a provodi Razvojni program UN-a (UNDP).

Na ceremoniji dodjele priznanja naglašeno je kako su općine i gradovi obuhvaćeni MEG projektom predano radili na poboljšanju pružanja javnih usluga, osluškujući potrebe lokalne zajednice, što se osjetilo kroz obnovu vodovodne mreže, smanjenje gubitka vode i sanaciju kanalizacionih mreža, ali i u ulaganju u poslovno okruženje i podršku preduzetništvu i zapošljavanju, u čemu su među 18 lokalnih zajednica obuhvaćenih projektom, prednjačile općine Tešanj, Sanski Most i Žepče, zbog čega su i dobile priznanja. 

Priznanja za uspješnu saradnju u MEG projektu su dobili i načelnici općina Bosanska Krupa, Gračanica, Gradačac, Bosanska Gradiška, Kalesija, Kostajnica, Bosanska Dubica, Prnjavor, Sanski Most, Teslić, Tešanj i Žepče, te gradonačelnici Bihaća, Cazina, Doboja, Prijedora i Tuzle, koji su na skupu predstavili i rezultate rada svojih lokalnih zajednica, informacija je iz UNDP-a BiH.    

- U četiri godine, od 2016. do 2020., Švicarska će uložiti 12 miliona švicarskih franaka kroz MEG projekt u podršci lokalnim samoupravama s populacijom od 846.000 stanovnika. Partnerske lokalne samouprave također će uložiti budžetska sredstva u čistu vodu za piće, izgradnju kanalizacionih mreža, bolju zaštitu okoline i generalno zdravlje stanovništva, te u stvaranje boljih uvjeta za poslovanje. Ovo je važan korak naprijed - izjavila je Dimka Stančev Skej (Stantchev Skei), viša savjetnica za socijalnu uključenost i upravu u Švicarskoj ambasadi u BiH.

- Ove lokalne uprave postavljaju standarde i primjere drugima kada je u pitanju uvođenje prakse EU, te direktno utječu na približavanje BiH EU i ostvarivanju ciljeva održivog razvoja - kazao je na dodjeli priznanja Suhrob Hošmuhamedov (Sukhrob Khoshmukhamedov), zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH.

 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.