MANIFESTACIJE

I Livno u šesnaestodnevnoj kampanji UN Womena

Očekuju se mnogobrojni gosti

Livno: Centralni trg. A.Ka.

A.Ka.

23.11.2018

Livno je jedan od osam bh. gradova u kojima će se od 25. novembra do 10. decembra 2018. godine prirediti šesnaestodnevna manifestacija aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, prvenstveno nad ženama i djevojčicama. 

U Livnu zapravo i započinje ovogodišnja kampanja, i to, u ponedjeljak 26.11.2018.godine, u 11 sati, na centralnom gradskom trgu, gdje je u 11. 30 sati  predviđeno da se daju i izjave za medije. Kampanju provodi UN Women BiH u saradnji s Agencijom za ravnopravnost spolova BiH i Gender centrom BiH i uz podršku brojnih međunarodnih i domaćih institucija. 

Očekuje se da će u ovom gradu gostovati i u kampanji sudjelovati ministrica rada, zdravstva i socijalne politike LK, Vasilija Broćeta, šef Ureda Vijeća Evrope u BiH, Drahoslav Stefanek, ambasador Švedske u BiH, Andres Hagelberg, predstavnik UN Women u BiH, Dejvid (David) Saunders, Lejla Mehmedić iz "Medica" Zenica, Danka Zelić iz udruženja "Žene Grahova" i drugi.   

Organizatori kampanje ističu da su ciljevi iste animiranje javnosti uz korištenje i brendiranog autobusa, uz kojeg će se u Livnu, u hotelu Park, odvijati i direktni razgovori građana s predstavnicima policije, zdravstvenih ustanova, socijalnih službi, nevladinih organizacija… a sve u cilju boljeg upoznavanja s vrstama rodno zasnovanog nasilja i načinima njegovog sprečavanja. U diskusiji će sudjelovati i livanjski srednjoškolci a vodit će je s već navedenim predstavnicima i organizatorima kampanje.

Kampanja se nakon Livna nastavlja u Bihaću 26. i 27.11., potom u Banja Luci naredna dva dana, zatim u Brčkom 1. i 2. 12., Bijeljini 3. i 4.12., I.Sarajevu 5. i 6.12., Mostaru 7. i 8.12. i u Sarajevu 9. i 10.12.2018.godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.