ALARMANTNO

Najezda vukova ili najezda neodgovornosti vlasnika stoke

Trenutno ima previše predatora, koji, navodno, usljed nedostatka srna, zečeva i drugih divljih životinja, kojima se hrane, nasrću na naselja i stoku

Livanjski kanton: Zabilježeno više slučajeva napada. Ale Kamber

Ale Kamber

3.12.2018

U posljednje vrijeme zabilježeno je više slučajeva stradanja stoke od predatora na području Livanjskog kantona, što je, prema mišljenjima nekih vlasnika stoke, posebno izraženo u Tomislavgradu. 

Na lokalnim portalima vidio se jedan slučaj noćnog snimka (fotozamka) na kojoj medvjed komada kravu, dok vukovi s distance samo gledaju, ne usuđujući se prići dok se jači ne najede. Također su kamerom zabilježeni i ostaci rastrganog teleta, s vidljivim tragom kuda ga je vuk vukao do vode, da poslije gozbe malo i zalije. 

Uslijedili su i komentari nekih stočara koji prozivaju lovačka društva iz Tomislavgrada da ne rade svoj posao, pa se, kako navode, namnožilo previše predatora, koji, navodno, usljed nedostatka srna, zečeva i drugih divljih životinja, kojima se hrane, nasrću na naselja i stoku. 

Po ovom pitanju oglasilo se i duvanjsko Lovačko udruženje "Orlov kuk", čiji predsjednik prof. dr. Mate Buntić natpise o najezdi vukova u Tomislavgradu smatra senzacionalističkim, tvrdeći da pojava vukova u blizini naselja, pogotovo planinskih, nije nikakva novost. 

Buntić je za Fenu potvrdio da je i ove godine, kao i nekoliko prethodnih, evidentirano nekoliko slučajeva stradanja stoke od predatora te dodao da je stoka stradala uglavnom noću jer se vlasnici nisu pridržavali propisanih mjera da stoka mora noću biti zatvorena u stajama ili u specijalno urađenim torovima, zaštićenim i električnom ogradom, te da danju uz stoku moraju biti pastiri i rasni psi. 

On tvrdi da nije na području duvanjskog lovišta evidentiran nedostatak srna i zečeve, već njihov porast i oporavak, pa samim tim, prema njegovom mišljenju, lovačka udruženja ne snose odgovornost po tom pitanju, već su odgovorni neodgovorni vlasnici stoke koji se, prema njegovom mišljenju, ne pridržavaju propisa o čuvanju stoke.

Buntić kaže da Lovačko udruženje "Orlov kuk", koji upravlja lovištem od oko 18.000 hektara, provodi redovne mjere sprečavanja šteta od divljači na koje ih obavezuje Zakon o lovu FBiH te da se odstrel predatora i divljači vrši u skladu s planom odstrela, koji odobrava Kantonalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.