LIVANJSKI KANTON

Održana 1. međunarodna kobasijada u Tomislavgradu

Četveročlani stručni žiri iz Slovenije i Hrvatske cijeli dan je ocjenjivao kvalitet 127 prispjelih uzoraka

Ale Kamber

13.1.2019

U Tomislavgradu je u hotelu "Tomislav" u subotu navečer održana 1. međunarodna kobasijada na kojoj su kobasice i salame izlagali i ocjenjivačkom žiriju ponudili proizvođači iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Mađarske i Tomislavgrada kao domaćina. 

Četveročlani stručni žiri iz Slovenije i Hrvatske cijeli dan je ocjenjivao kvalitet 127 prispjelih uzoraka, među kojima je, prema riječima Marka Jurčevića, predsjednika Udruženja "Duvanjski kobasičari", više od 30 domaćih kobasica dobilo najviše stručne ocjene. 

Uz žiri i posjetioci su imali priliku probati izložene kobasice i salame, a da ugođaj bude potpuniji, za muzički dio pobrinuli su se ''Mokarski tamburaši''. Manifestacija je održana u organizaciji Udruženja "Duvanjski kobasičari" i pod pokroviteljstvom Općine Tomislavgrad, uz podršku više privatnih firmi, a prisustvovao joj je i načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin.  

Prvo mjesto u kategoriji domaća kobasica u kojoj se takmičilo 33 proizvođača, osvojio je Stipe Bagarić iz Miljacke, općina Tomislavgrad. U ovoj kategoriji dodijeljene su 31 srebrna i 5 bronzanih medalja. 

U kategoriji domaća salama prvo mjesto pripalo je Dragi Krišti iz Eminova Sela, a u ovoj kategoriji sudjelovalo je 19 takmičara od kojih je 11 osvojilo srebrene, a ostatak bronzane medalje.

Prvo mjesto u kategoriji međunarodnih salama, u kojoj se takmičilo 14 proizvođača, osvojila je Matija Kupres iz Samobora (Hrvatska), dok su ostali dobili srebrene medalje.

"Kobasijada" u Tomislavgradu. Mandinoselo.com

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.