PODACI

U Livanjskom kantonu 370 oboljelih od gripe

Zavod za javno zdravstvo LK prošle godine na vrijeme nabavio 700 doza vakcina protiv sezonske gripe

Zavod za javno zdravstvo Livanjskog kantona. A. Kamber

A. Kamber

18.1.2019

Zavod za javno zdravstvo Livanjskog kantona je evidentirao 370 oboljelih od gripe, dok smrtni slučajevi kao posljedica gripe nisu evidentirani, informacija je iz Zavoda. 

Od ukupno evidentiranih oboljelih od gripe, najviše ih je iz Tomislavgrada, čak 302, dok je u Livnu evidentirano 49, a u Drvaru 25 oboljelih, kojih je sigurno više od navedenog broja, jer dio oboljelih se i ne javlja u medicinske ustanove već preboli gripu samoliječenjem, ili pomoć potraži u privatnim ordinacijama koje Zavodu ne dostavljaju podatke o oboljelima. 

Direktorica Zavoda, dr. Diana Mamić je kazala da nemaju mogućnost laboratorijske dijagnostike, ali pretpostavlja da se radi o virusu tipa A koji je evidentiran i u bližem okruženju. 

Prema podacima kojima raspolažu, gripa je zahvatila sve dobne skupine, posebno u Tomislavgradu gdje je petnaestak dana prije Nove godine i desetak dana u 2019. godini bilo dnevno u DZ Tomislavgrad sa simptomima gripe i do 70 djece. Zbog gripe su zabranjene i posjete bolesnicima u Kantonalnoj bolnici u Livnu.

Podsjećamo, Zavod za javno zdravstvo LK, je prošle godine na vrijeme nabavio 700 doza vakcina protiv sezonske gripe, u koju svrhu je izdvojeno 10.000 KM, ali je gripa ipak poprimila upozoravajuće razmjere.


Dr. Diana Mamić. A. Kamber

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.