KANTONI

Privrednici Tomislavgrada protiv najavljene promocije "Valamar Riviere"

Oni podsjećaju da su pokretali inicijativu za prekvalifikacije nezaposlenih s evidencije Zavoda

Strahuju da će ostati bez radne snage. Ale Kamber

Ale Kamber

23.1.2019

Vezano za najavljena predstavljanja privatne strane turističke kompanije „Valmar Riviera“ pod nazivom „Nova prilika za posao“, a što namjerava učiniti u Tomislavgradu u četvrtak, 24. januara 2019.godine, a potom i u Livnu, reagiralo je Udruženje privrednika općine Tomislavgrad, prozivajući kantonalnu vladu odgovornom za kampanju, koja, po ocjeni članova navedenog udruženja dolazi po jeftinu radnu snagu u vrijeme kada je i onako previsok stepen migracije iz Tomislavgrada i Livna u zapadne zemlje, pa se duvanjski privrednici plaše da ne ostanu bez radne snage. 

U tom smislu su se pismom obratili lokalnim medijima. Pismo su naslovili podužim naslovom: „Kako smo od Strategije razvoja kantona i općine, različitih programa podrške, stvaranja novih radnih mjesta i ostanka radne snage u kantonu došli do predstavljanja privatnih stranih kompanija i iseljavanja nekolicine radno sposobnog stanovništva?!“ 

- Top posao…Želite posao s najboljim uvjetima? Evo prilike … početak je teksta kojim privatna strana turistička kompanija u saradnji sa Kantonalnim zavodom za zapošljavanje najavljuje svoje predstavljanje u Tomislavgradu. Ne možemo a da ne reagiramo na predstavljanje stranih kompanija i to još u općinskim vijećnicama i uz saradnju sa Zavodom za zapošljavanje. U situaciji kad se stalno govori o sve prisutnijem iseljavanju i pronalaženju načina kako ga zaustaviti, te na koji način poticati ljude da ostanu raditi u svome kraju. Nadležne stoga pitamo: Što je s obećanjima koje ste dali 2016. i 2018.godine? Gdje je podrška malim i srednjim poduzećima i obrtnicima? Gdje su poticaji malim poljoprivrednicima i stočarima? Gdje su radna mjesta koja ste obećali?“ - dio je reagiranja udruženja duvanjskih privrednika. 

Oni podsjećaju da su pokretali inicijativu za prekvalifikacije nezaposlenih s evidencije Zavoda kako bi se zaposlili u tražena zanimanja koja nedostaju upravo duvanjskim privatnim privrednicima, ali da nisu naišli na razumijevanje od strane vlasti.

- Smatramo da je ovakvo organiziranje predstavljanja stranih poslodavaca s ciljem iseljavanja i ovo malo preostalog radno sposobnog stanovništva, sramota za vladajuće strukture i pljuska poduzetnicima i ljudima koji se bore da opstanu na ovim područjima. Šalje li nam možda neko poruku da selimo, jer od strategije i programa najbolja je izgleda ona Strategija razvoja preko granice za razdoblje 2016-2020“ - zaključak je Udruženja duvanjskih privrednika, koji vlastima poručuju kako žele ostati živjeti i raditi u svome kraju, očekujući da će vlasti organizirati i predstavljanje domaćih kompanija, te predstaviti obećane programe u cilju zapošljavanja i opstanka ljudi u vlastitoj, a ne u drugoj državi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.