NEPOGODE

Zbog velikog snijega zabranjen lov na području Livanjskog kantona

Potrebno osigurati mir u lovištima i pojačati kontrole

Zabrana vrijedi do daljnjeg. Ilustracija

Ale Kamber

24.1.2019

Zbog velikog snijega Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Livanjskog kantona je donijelo naredbu o zabrani svih vrsta lovnih aktivnosti na lovištima kantona, a koja će analogno važećem pravilniku i zakonu vrijediti do daljnjeg. 

Istovremeno se pozivaju svi lovci i ljubitelji prirode da se dok traju vremenske nepogode pojača iznošenja hrane u lovištima kako bi divljač smanjila kretanje u potrazi za hranom, čime bi se ujedno suzbijao i krivolov, a posebno krivolov s termalnim nišanima i lov lampama.

Iz ministarstva podsjećaju kako ubrzo nastupa i lovostaj zbog perioda reprodukcije divljači, kada je potrebno posebno osigurati mir u lovištima i pojačati lovočuvarsku kontrolu.

- Krivolov općenito predstavlja veliki problem pri pokušajima da se na ovim prostorima uredi oblast lovstva i očuvanja prirodne bio-raznolikosti, što bi za Livanjski kanton trebalo predstavljati jedan od oslonaca za razvoj, te će Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Livanjskog kantona poduzeti napore i određene mjere koje omogućava zakon kako bi se ovaj problem sveo na minimum - kaže se u informaciji resornog ministarstva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.