ULAGANJA

Radovi na obnovi župne crkve Svetog Ilije u Bosanskom Grahovu pri kraju

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH uvrstila je 2001. godine župnu crkvu Svetog Ilije proroka na privremenu listu nacionalnih spomenika

U planu uređenje interijera crkve. Ale Kamber

Ale Kamber

31.1.2019

Krajem 2018. godine privedeni su kraju radovi na obnovi bosanskograhovske župne crkve Svetog Ilije proroka u naselju Obljaj. U posljednjoj fazi završeni su radovi na vanjskoj i unutrašnjoj fasadi, a izvršena je i zamjena dotrajalih drvenih prozora na zvoniku. Sve radove na obnovi crkve izvelo je GP „Marušić“ iz Jajca.

Kako ističu župljani i predstavnici banjalučke biskupije, kojoj župa Bosansko Grahovo i pripada, crkva je obnovljena donacijama dobročinilaca, te sredstvima koja su pputem javnih poziva župi Bosansko Grahovo u 2017. i 2018. dodijelili Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS, te Ministarstvo obrazovanja kulture i sporta Livanjskog kantona.



Ove godine planirano je uređenje interijera crkve, te ugradnja vitraja u prozore koji su djelo akademskog slikara Svetislava Cvetkovića iz Širokog Brijega i koji se izrađuju u radionici Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH uvrstila je 2001.  župnu crkvu Svetog Ilije proroka u Bosanskom Grahovu na privremenu listu nacionalnih spomenika. Stara župna crkva je posljednjem ratu u BiH miniranjem u potpunosti srušena 1992. g. pod okriljem tadašnjih srpskih vojnih i civilnih vlasti. Tada je srušena i druga katolička crkva na području općine Bosansko Grahovo, ona u selu Uništa, smještenom na južnim padinama Dinare.

Nakon rata pristupilo se obnovi župne crkve u Obljaju, na istom mjestu gdje je bila stara. Posvećena je 2002. godine. Inače, župa Bosansko Grahovo osnovana je 1863. godine odvajanjem od livanjske župe Ljubunčić. U nekim dokumentima ova župa vodi se pod nazivom Obijaj, jer joj je sjedište u tome selu, gdje je sagrađena i crkva 1884.godine, koja je spaljena početkom Drugoga svjetskog rata (1941.g.) te je obnovljena tek 1971. godine. Ponovo je srušena u posljednjem ratu, tokom maja i juna, 1992. godine, da bi 2002. godine na istom je mjestu bila podignuta nova crkva, a 2005. godine obnovljena je i župna kuća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.