LIVANJSKI KANTON

JP "Komunalac" iz Drvara duguje više od 830.000 KM

Direktor Mirko Tomić navodi da je hotel "Drvar" jedan od najvećih dužnika, s dugom od 58.000 KM

Sastanak predstavnika općinske vlasti i predstavnika JP "Komunalac". A. K.

Ale Kamber

18.3.2019

Na sastanku općinske vlasti i JP "Komunalac" predstavnici lokalne vlasti zatražili su od "Komunalca" da izradi ekonomski elaborat u kojem će biti navedene mjere za sanaciju gubitaka te naznačen put ka ostvarivanju dobiti.

Predstavnici "Komunalca" kazali su da je jedan od najbržih načina izlaska iz navedene situacije povećanje cijena komunalnih usluga, prvenstveno vode, kao i kreditno zaduženje uz garanciju Općine Drvar da bi kroz reprogram izmirili obaveze prema Poreznoj upravi.

- JP "Komunalac" Drvar duguje Poreznoj upravi više od 830.000 KM, dok od dužnika potražuje 480.000 KM, zbog čega je u izuzetno teškoj situaciji, te je kreditno zaduženje jedini način izlaska iz ove situacije - kazao je direktor JP Mirko Tomić na sastanku predstavnika općinske vlasti i JP "Komunalac".

Predstavnici "Komunalca" kažu da su mnoge korisnike usluga tužili, ali da sud sporo rješava predmete, pa će biti prinuđeni i na mjere isključenja s vodovodne mreže, te na niz drugih postupaka. 

Među brojnim dužnicima direktor Tomić navodi i hotel "Drvar", koji je jedan od najvećih dužnika, s dugom od 58.000 KM. Istaknut je i problem zastarjele vodovodne mreže, zbog koje se gubi veliki dio vode.

Hotel "Drvar'' duguje "Komunalcu" 58.000 KM. A. K.

Nedavno izabrana v. d. načelnice općine Dušica Runić kazala je da povećanje cijena komunalnih usluga nije rješenje, već da u JP "Komunalac" trebaju napraviti detaljan plan sanacije, prijedlog mjera za povećanje prihoda, kao i da se novim pravilnikom izvrši racionalizacija radnih mjesta. 

Također je kazala da "Komunalac" treba izraditi bazu podataka svih korisnika komunalnih usluga te je pozvala građane da uredno plaćaju svoje obaveze prema "Komunalcu". A, dok se ovo ne riješi, voda će se i dalje rasipati, a dugovi rasti.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.