LIVNO

Mještani Splitske ulice pokrenuli peticiju protiv izgradnje azila za pse u blizini njihovih kuća

Materijal za izgradnju objekta je već pripremljen, a radovi trebaju početi

Ale Kamber

25.3.2019

Mještani livanjske Splitske ulice. Ale Kamber

Mještani livanjske Splitske ulice protive se odluci gradskih vlasti i lokalnog Udruženja „O“ za zaštitu životinja, jer imaju namjeru izgraditi azil za pse lutalice u blizini njihovih kuća i Veterinarske stanice Livno. 

Neki od njih tvrde kako su se obraćali gradskim vlastima, ali bezuspješno. Materijal za izgradnju azila već je stigao i započeti su radovi na temelju. Zabrinuti i ogorčeni mještani u znak protesta su napisali i peticiju lokalnim vlastima koju su danas obznanili i kojom traže obustavu daljnjih aktivnosti na izgradnju azila na planiranoj lokaciji. 

Peticiju prenosimo u cijelosti:

- Poštovani, ovim putem vam se obraćamo kao mještani Splitske ulice. Nalazimo se u nezavidnoj situaciji jer nam se nepromišljenim i krajnje sumnjivim aktom dešava nešto loše po zdravlje i narušavanje kvaliteta življenja. Naime, tzv. Organizacija „O“ za zaštitu životinja u saradnji s gradom Livnom pokušava u našoj neposrednoj blizini izgraditi azil ili transportno prihvatilište za pse u blizini kuća i Veterinarske stanice. Kako je opće poznato, u civiliziranom svijetu ovakva vrsta prihvatilišta gradi se izvan naseljenih mjesta, pa se pitamo kome je ova suluda ideja pala na pamet? Kako živimo u gradu gdje je sve manje ljudi, koji žive sa mnogobrojnim nedaćama, da li je potreban i ovakav suludi čin da tjera ljude iz grada? U našem naselju živi i dosta djece. Gdje da se djeca igraju? Kako da mirno spavaju? Umjesto izgradnje dječjeg igrališta mi uz naše kuće dobivamo prihvatilište za pse lutalice. Je li nam to hvala što živimo u našem gradu - Zabrinuti mještani Splitske ulice. 

Jedan od zabrinutih građana istakao je kako je ovo krajnje neljudski čin. 

- Mi i onako ne možemo ostati od pasa lutalica kojih ima u našem kvartu, a možete zamisliti kako će tek biti, kad ih uz naše kuće bude na desetine koje pohvataju i isporuče na našu adresu. Ovaj čin je krajnje neljudski - kazao je za "Avaz" Mujo Safić, jedan od nezadovoljnih građana koji su i pokrenuli peticiju.

Podsjećamo, u Livnu već postoji jedan azil za pse u kvartu Zastinje, na jednom privatnom imanju. Tu su dvorište i boksevi puni pasa već mjesecima, a psi su zagrađeni i ne mogu ugroziti nikoga. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.