BAŠTINA

Muzej Alića čuva drevne tajne livanjskog kraja

Među eksponatima i Kur'an na kineskom jeziku, ključ Starog grada, topovska đulad, umjetničke slike, ostaci rimskog i turskog vodovoda...

Alić poručuje da će za kulturnom baštinom tragati i dalje

A. KAMBER

25.5.2019

Livanjski limar Izet Alić Kelje već godinama neumorno skuplja starine koje izlaže u svom muzeju „Stari grad“ u Gornjem Gradu. U muzeju se nalaze umjetničke slike, stare fotografije Livna, knjige, ostaci rimskog i turskog vodovoda, ramazanski top, namještaj, livanjski ćilimi, razne alatke, instrumenti, narodna nošnja, oružje...

Predivni vrt

Među eksponatima su i Kur'an na kineskom pismu, ključ Starog grada, đulad poznatih topova Krnje, Zelenka, Džaferbabe i Hajdarbabe, koji su nekad branili Stari grad i livanjsku džamiju Glavicu. Sve ovo kulturno blago smješteno je u dvije osrednje prostorije, avliju i u predivni vrt kuće.

- Livno je jedan od najbogatijih gradova BiH po kulturnoj baštini, ali, nažalost, još nedovoljno istražen. Ko zna šta se sve krije pod džebhanama, pod zidinama starog grada, tabijama, ruševinama Vejz-kule, Klanac-kule, kule Firdus-kapetana, livanjskih begova, imućnih pravoslavnih trgovaca, brojnih katoličkih objekata. Cijelo Livno zapravo je muzej. Da je sreće, bilo bi cijelo proglašeno muzejom i imalo eksperte koji će štititi baštinu – kaže Alić.

Izet Alić s primjerkom Kur'ana na kineskom jeziku

Dodaje da su Livnjaci bili posebno poznati po zanatima, koji su danas, nažalost, skoro sasvim izumrli.

Čuveni sedlari

- Moj djed bio je čuveni sedlar, kao i otac Gabrijela Jurkića. Oni su sedlima snabdijevali cijelu Dalmaciju i dobar dio Bosne, a sada konje možeš u Livnu vidjeti samo kao divlje. Slično je i s ostalim zanatima. Ovdje su sačuvani barem fragmenti, a za kulturnom baštinom našeg kraja tragamo i dalje - objašnjava Alić.

Ljubav prema starinama prenio je na sina Almira, koji je odnedavno preuzeo vođenje muzeja. Muzej je registriran kao udruženje građana, kako bi od lokalne i kantonalne vlasti pokušali dobiti novčanu podršku za održavanje eksponata i režije.

Knjiga utisaka

U knjigama utisaka različite su poruke i na mnoštvu jezika, jer muzej posjećuju znatiželjnici sa svih strana svijeta. Tako ima utisaka na malezijskom, turskom, arapskom, kineskom… A ispisivali su ih turisti, domaći i svjetski intelektualci, zvaničnici, stručnjaci…

Šiš za Ginisa

U radionici majstora Kelje, u kojoj izrađuje različite predmete, među kojima i halke za vrata, izložene su i limene gitare, limene kravate, kolaži i mozaici koje je od lima napravio. Tu je i „šiš za Ginisa“, u koji može stati 100 kilograma kafe.

Eksponati smješteni i u avliji

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.