PROTESTI

Održan jednosatni štrajk upozorenja policije Livanjskog kantona

Policajci promarširali do Vlade LK

Ale Kamber

24.5.2019

Kao što je i najavljeno, jednosatni štrajk upozorenja policije Livanjskog kantona danas je i održan. 

Nezadovoljni policajci okupili su se u 11 sati ispred zgrade MUP-a Livanjskog kantona u Livnu, odakle su mirno promarširali do obližnje zgrade Vlade ovo kantona, gdje su ponovili svoje zahtjeve i izrazili nezadovoljstvo njihovim neispunjavanjem od ove vlade. 

Protesti i obustava rada trajali su do 12 sati. U štrajku su bili samo oni policajci koji nisu bili u smjeni, a prvi put se desilo da okupljene policajce niko iz Vlade nije primio. 

- Ovo okupljanje je rezultat inertnosti Vlade Livanjskog kantona kao socijalnog partnera i opstruiranja pronalaska rješenja za iskazane policijske probleme te neprovođenja pojedinih odredbi Kolektivnog ugovora čime su umanjena naša prava. Ovo nije jedino što nije ispoštovano, opstruira se i donošenje zakonskih rješenja za poboljšanje materijalno-pravnog statusa uposlenih u policiji, kao i provođenje ranije datih obećanja i sve je to prelilo čašu nezadovoljstva. Došlo se do granice preko koje nećemo prijeći. Prisiljeni smo da po sudovima ganjamo naša prava koja su nam zagarantirana ugovorom - rekao je predsjednik Sindikata policije Livanjskog kantona, što su prisutni propratili aplauzom. 

Mišić je kazao kako se nadaju da će ih u ponedjeljak neko iz Vlade primiti na razgovore, a ne desi li se to, najavljen je generalni štrajk policije u cijelom kantonu - kazao je Mišić.




Višić: Vlada ne ispunjava ni obećano

Naše jedinstvo je njihov strah

- Kolege i kolegice, pozivam vas na jedinstvo i da istrajemo u borbi za naša prava. Naše jedinstvo je njihov strah, strah vladajućih. Naš je interes sačuvati dostojanstvo policajca, ali ne i raditi za mizeriju. Sram da vas bude, političari - poručio je Marko Žižić, čelnik Sindikata drvarske policije i član Predsjedništva Sindikata policije Livanjskog kantona. 

Iz mase su neki policajci dobacivali da je vlast od njih pobjegla na ručkove u skupocjenim automobilima, nedavno nabavljenim, dok policajci jedva sastavljaju kraj s krajem, s glavom u torbi svakoga dana.

Podsjećamo, Sindikat policije odluku o provedenom jednosatnom štrajku donio je 3. maja, a nakon neuspjelih pregovora potvrdio je i 21. maja 2019. godine. A, kako stvari stoje, veoma je izgledan i generalni štrajk. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.