LIVNO

Za 88. rođendan poklonio skulpturu samog sebe

Od mladosti koristi urođeni umjetnički talent

Čubelin spomenik samom sebi za 88. rođendan. A. Kamber

A. Kamber

25.5.2019

Mirko Ćubela jedan je od Livnjaka po kojemu se ovaj grad i njegova okolina već desetljećima prepoznaju.

Ovaj 88.godišnji penzionisani mašinbravar i umjetnik amater za života je stvorio niz umjetnina, što kiparskih, što slikarskih, a vješt je i baštovan, voćar, kućni majstor, rudar… Zahvaljujući dobrom zdravlju i vitalnosti za njegove godine, još uvijek je aktivan u svojim radionicama smještenim u prekrasnoj bašči u kojoj mu je i porodična kuća, na livanjskoj Malti.

Ćubela je često i s društvom u šetnji livanjskim ulicama, a nijedna izložba likovnih radova u Livnu se ne održi da je ne on posjeti, a na dobrom dijelu njih i izlaže svoje radove, uglavnom kiparske. Omiljeni materijal su mu drvo i kamen, a najčešća tematika detalji iz prirode, religijski, porodični, ali i apstraktni motivi.

Ovih dana proslavio je 88.rođendan i sam sebi poklonio skulpturu samoga sebe, isklesanu u bijelom mramoru, a nedavno je svoju kamenu skulpturu potočne pastrmke poklonio svojoj župi i ona krasi nedavno podignuti zid iznad izvora rijeke Sturbe za koju je Ćubela jako vezan, kao i za ukupnu livanjsku prirodu i planine koje neizmjerno voli i koje je, dok je mogao, često pohodio i osvajao ih, a one njega.


Čubeline skulpture u bašti - Avaz
Čubela u galeriji - Avaz
Isklesao skulpturu samog sebe - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Ćubela je umjetnik amater i samouk. Jednostavno od mladosti koristi urođeni umjetnički talent i stvara djela koja krase njegovu kuću, dvorište, radionice, kuće brojnih poznanika i prijatelja. On kad napravi neko djelo redovno mu se vraća. Ne zaboravlja ga.

- Kad pomislim da sam završio svoju kreaciju, uvijek imam nešto doraditi i popraviti, pa i dugo vremena nakon što je djelo nastalo. Naknadnim promatranjem djela javljaju se nove ideje, nova rješenja, ali ne u smislu da nastane sasvim nešto drugo u odnosu na početnu ideju. Početna ideja samo se nadograđuje, dotjeruje, traži joj se adekvatna lokacija da bude i čuvana od štetnih utjecaja, ali i lako oku dostupna, kako mom, tako i mojih ukućana i prijatelja koji me posjećuju - kaže Ćubela koji je našao savršen sklad svojih skulptura u dvorištu sa izgledom kuće, voćnjaka i bašče, u kojoj, uz vrsno lokalno voće, uspijevaju i kvalitetne sorte grožđa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.