LIVNO Samouki umjetnik Mirko Ćubela livanjski kipar amater

Za 88. rođendan poklonio skulpturu samog sebe

Od mladosti koristi urođeni umjetnički talent

A. Kamber
25.05.2019 20:34

Čubelin spomenik samom sebi za 88. rođendan

Foto: A. Kamber

Mirko Ćubela jedan je od Livnjaka po kojemu se ovaj grad i njegova okolina već desetljećima prepoznaju.

Ovaj 88.godišnji penzionisani mašinbravar i umjetnik amater za života je stvorio niz umjetnina, što kiparskih, što slikarskih, a vješt je i baštovan, voćar, kućni majstor, rudar… Zahvaljujući dobrom zdravlju i vitalnosti za njegove godine, još uvijek je aktivan u svojim radionicama smještenim u prekrasnoj bašči u kojoj mu je i porodična kuća, na livanjskoj Malti.

Ćubela je često i s društvom u šetnji livanjskim ulicama, a nijedna izložba likovnih radova u Livnu se ne održi da je ne on posjeti, a na dobrom dijelu njih i izlaže svoje radove, uglavnom kiparske. Omiljeni materijal su mu drvo i kamen, a najčešća tematika detalji iz prirode, religijski, porodični, ali i apstraktni motivi.

Ovih dana proslavio je 88.rođendan i sam sebi poklonio skulpturu samoga sebe, isklesanu u bijelom mramoru, a nedavno je svoju kamenu skulpturu potočne pastrmke poklonio svojoj župi i ona krasi nedavno podignuti zid iznad izvora rijeke Sturbe za koju je Ćubela jako vezan, kao i za ukupnu livanjsku prirodu i planine koje neizmjerno voli i koje je, dok je mogao, često pohodio i osvajao ih, a one njega.

Ćubela je umjetnik amater i samouk. Jednostavno od mladosti koristi urođeni umjetnički talent i stvara djela koja krase njegovu kuću, dvorište, radionice, kuće brojnih poznanika i prijatelja. On kad napravi neko djelo redovno mu se vraća. Ne zaboravlja ga.

- Kad pomislim da sam završio svoju kreaciju, uvijek imam nešto doraditi i popraviti, pa i dugo vremena nakon što je djelo nastalo. Naknadnim promatranjem djela javljaju se nove ideje, nova rješenja, ali ne u smislu da nastane sasvim nešto drugo u odnosu na početnu ideju. Početna ideja samo se nadograđuje, dotjeruje, traži joj se adekvatna lokacija da bude i čuvana od štetnih utjecaja, ali i lako oku dostupna, kako mom, tako i mojih ukućana i prijatelja koji me posjećuju - kaže Ćubela koji je našao savršen sklad svojih skulptura u dvorištu sa izgledom kuće, voćnjaka i bašče, u kojoj, uz vrsno lokalno voće, uspijevaju i kvalitetne sorte grožđa.

Komentari

NA VRH