LIVANJSKI KANTON

Dobra energija i druženje na pohodu ''100 žena na Kamešnici"

Avaz.ba. Kamber

10.6.2019

A. Kamber

Četvrti po redu uspon pod nazivom "100 žena na Kamešnici" organizirale su jučer članice Gorske službe spašavanja Livanjskog kantona, koje su s kolegama prethodno pripremile i osigurale stazu, te bile vodiči i pri ruci za svaki slučaj. 

Na pohodu je sudjelovalo više od 300 planinarki i ljubitelja prirode iz Livna i susjednih općina te iz Dalmacije, odakle je bio i najstariji 74-godišnji sudionik pohoda, a bilo je i dosta djece.

Lijepo vrijeme i staza pružili su cjelodnevni i potpuni planinarski užitak za sve sudionike pohoda čiji je cilj promoviranje planinarenja i zdravog načina života. 

Sudionici pohoda su autobusima krenuli u 7 sati ispred sportske dvorane u Livnu, odakle su se vozili do startne pozicije u selu Podgradina, podno Kamešnice, a potom markiranom stazom pješačili do planinarske kuće na Pešinim vrilu (1350) i najvišeg vrha Konj (1.856) prekrasne kamenite planine koja je razdjelnica Dalmacije i BiH, ali i svojevrsna njihova sinteza.

Za sve sudionike pohoda osiguran je bio zajednički ručak kod planinarske kuće na Pešinom vrilu, koje se odlikuje nepresušnim vrelom izvanredne planinske vode na 1.359 metara nadmorske visine, dok je prvi izvor pitke vode na startu staze u Podgradini, a drugi na pola puta do Pešina vrila, do kojeg se dođe za oko 1,5 sati hoda, odakle je potrebno još oko 1,5 sati do vrha Konj (1.856), a onima s manje kondicije potrebno je barem pola sata više pješečanja da budu na Konju.

Staza do Pešina vrila i Gagića kose prolazi visokom šumom uz prekrasni potok Ozrinu koji se od Pešina vrila glasno žuboreći obara u podnožje planine na sam početak staze. Ostatak staze pri vrhovima planine je kamenit ili prekriven prekrasnim planinskim travnjacima, prošaranim cvijećem. Pogled s kamenitog Konja je fantastičan i za vedra dana seže do mora na jugu, svih vrhova Kamešnice i najduže bh. planine Dinare u nastavku, te do Šatora, Klekovače, Vitoroga, Cincara, Vlašića, Raduše, Vrana, Čvrsnice, a Livanjsko i Sinjsko polje se nude kao na dlanu. Sve sudionice i sudionici pohoda su zaista i ovoga puta imali šta vidjeti i doživjeti.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.