I TO SE DOGODILO

Neizvjesno "hercegbosansko" čudo: Hoće li duvanjski Ivan pobijediti livanjskog?

Kod izbora mandatara odlučit će i sestrinska HDZ 1990

Ivan Vukadin i Ivan Jozić. A. Kamber

Ale KAMBER

5.7.2019

Općinski odbor HDZ BiH Tomislavgrad se na današnjoj sjednici, ipak usudio predložiti i svog kandidata za mandatara nove Vlade Livanjskog kantona, premda se, prema dostupnim informacijama tome protivio dio vrha HDZ-a BiH, koji bi na funkciji predsjednika Vlade Livanjskog kantona i dalje željeli Livnjaka, Ivana Jozića, i ako je je duvanjska HDZ na izborima do nogu potukla livanjsku.

Očekivano, radi se o aktuelnom načelniku općine Ivanu Vukadinu, kojem je njegova općinska stranačka organizacija dala jednoglasnu podršku, kako za mandatara Vlade LK, tako i za kandidata za predsjednika Kantonalnog odbora HDZ BiH Livno.

Hoće li duvanjski Ivan pobijediti livanjskog i hoće li Duvnjacima pripasti i funkcija predsjednika Vlade i predsjednika stranke na nivou kantona još je neizvjesno.

U krajnjem slučaju, kod izbora mandatara odlučit će i sestrinska HDZ 1990, ali i ostale stranke u Skupštini LK, jer mandatara potvrđuje Skupština. Jedino što se za sada zna je da mandatar mora biti iz reda Hrvata, što je pravilo za ovaj kanton, koji ima osam ministarstava, od kojih četiri popunjavaju Hrvati, tri Srbi, a jedno Bošnjaci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.