TOMISLAVGRAD

Čudo se desilo: Klub Hrvata u Skupštini Livanjskog kantona za mandatara predložio Ivana Vukadina

Ivan Vukadina. Arhiv

Piše: Ale Kamber

10.7.2019

U Tomislavgradu danas je zasjedao Klub Hrvata Skupštine Livanjskog kantona te s 13 glasova za, pet suzdržanih i jednim glasom protiv predložio Ivana Vukadina (HDZ BiH), aktuelnog načelnika općine Tomislavgrad, za mandatara Vlade. 

Prethodno je Kantonalni odbor HDZ-a BiH većinom glasova na tu funkciju predložio aktuelnog predsjednika Vlade Ivana Jozića iz Livna i, kako se nezvanično tvrdi, favorita Centrale HDZ-a BiH za tu funkciju, prvenstveno Livanjke Borjane Krišto i Dragana Čovića. 

Prije nekoliko godina sličan neposluh Centrali HDZ-a BiH izrazio je i dr. Nediljko Rimac, zbog čega je doživio izbacivanje iz Centrale te se usudio s istomišljenicima osnovati HDZ 1990. A hoće li i Vukadin doživjeti sudbinu Rimca te ostati mandatar, ali i riskirati isključenje iz stranke, ostaje da se vidi. Naruku mu svakako ide situacija oko "Aluminija", koje se trenutno Čović i Krišto više plaše od neposlušnog Vukadina i njegovih brojnih Duvnjaka u Skupštini Livanjskog kantona.

Za Ivana Vukadina kao kandidata za mandatara Vlade glasalo je šest zastupnika iz HDZ-a BiH iz Tomislavgrada (Stipan Šarac, Robert Bagarić, Ante Tadić, Ivan Tomić, Anita Batarilo i Mladen Šarić), četiri zastupnika HDZ-a 1990 (Nediljko Rimac, Jozo Ćosić, Anamarija Raič i Drago Stanić), zastupnik NS Radom za boljitak, Josip Tomić, zastupnik Hrvatske republikanske stranke, Krešimir Tabak, te zastupnik SDP-a Jugoslav Brdar. Hrvatska nezavisna lista s tri zastupnika (Josip Perić, Ivan Krstanović i Stipo Ćurković), Draško Dalić iz Županijske neovisne liste te Ivan Ivić iz HDZ-a BiH bili su suzdržani. 

Protiv je bio jedino Ivan Jozić iz HDZ-a BiH, koji je bio i jedini protukandidat Vukadinu, kojeg je za mandatara predložio Općinski odbor HDZ-a BiH Tomislavgrad, a potvrdio Klub Hrvata u Skupštini Livanjskog kantona. 

Sve dok Čović i Krišto budu i dalje insistirali na Jozićevom imenovanju, to neće proći ni uz koalicione ruke partnerske SDA sa dva zastupnika, ni uz četiri srpske koalicione ruke (3 SNSD-a i 1 SNS). Ispada da je Čović u jednom potezu i u istom danu ostao bez dva snažna oslonca - bez ugašenog "Aluminija" i bez probuđenog i neposlušnog Livanjskog kantona!



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.