OKUPLJANJE Rasuti širom svijeta

U Livnu druženje porodice Lemo

Iz desetak porodica livanjskih Lema, spriječeni su bili da dođu samo rijetki

A. Kamber
02.09.2019 13:25

Susret livanjskih Lema

Foto: A. Kamber

Članovi livanjske porodice Lemo, rasuti širom svijeta, već nekoliko godina se tokom ljetnog odmora druže u zavičaju. Do ove godine inicijatori su bili starije Leme i okupljalo ih se nešto manje. Ove godine stvar u ruke su uzeli mlađi potomci, rođeni i u dalekoj Americi, te priredili zajedničko druženje za sve koji su mogli doći u livanjski „Bachus“. 

- Bilo nas je više od 30. Samo manji dio iz opravdanih razloga nije mogao doći, ali smo bili opet nekako skupa zahvaljujući pametnim mobitelima i internetu. Uz bogatu večeru, pjesmu, ples i prepričavanje dogodovština i životnih sudbina druženje je proteklo veoma ugodno, uz izraženu želju da ga nastave oni koji budu mogli i narednih godina - kazao je za "Avaz" penzionisani sociolog Rusvil Lemo, čija je sestrična Nina Malagić ove godine pokrila sve troškove druženja, dodajući kako je Nina poznata psihologinja za autističnu djecu s Floride, gdje je i rođena i gdje se udala za Amerikanca koji je, također, prisustvovao druženju Lema.

Ninina majka Dijana kao ekonomistica i otac Džafer Malagić, kao poznati elektroinžinjer, još prije rata dobili su posao u Americi, a uz Ninu imaju i sina Edvina, rođenog u Bosanskoj Dubici, koji je ovoga puta bio spriječen doći iz Amerike u rodnu BiH jer su on i supruga nedavno dobili drugo dijete. 

Iz desetak porodica livanjskih Lema spriječeni su bili da dođu samo rijetki, među kojima i Edin Lemo koji godinama živi i radi na dalekim Tenerifima, ali zato su mu na druženju bili majka, sestra, zet i ostali. Poseban ukras bila su djeca od kojih su se neki prvi put i upoznali.

Komentari

NA VRH