LIVNO

Sindikat MUP-a Livanjskog kantona: Saopćenje na saopćenje

Nažalost, od prvog do posljednjeg sastanka pregovarački tim Vlade nije bio u kompletnom sastavu, jer je sa svih sastanaka izostajao ministar finansija, a što je pokazatelj nefunkcioniranja Vlade LK

Sindikat policije Livanjskog kantona. A. K.

Piše: A. K. / Avaz.ba

20.11.2019

Nakon saopćenja Vlade LK da će navodno povećati plaće za 5 posto korisnicima kantonalnog budžeta, danas je reagirao Sindikat MUP-a Livanjskog kantona, koji je, nezadovoljan odnosom Vlade prema policajcima, pojačao aktivnosti, o čemu je obavijestio članstvo i javnost. Iz Sindikat MUP-a LK izdali su saopćenje na saopćenje Vlade.

- Poštovani članovi Sindikata MUP-a LK, želimo da vas obavijestimo kako smo od danas krenuli s pojačanim aktivnostima, javno i transparentno, sve u cilju ostvarivanja vaših prava, koja vam pripadaju po slovu zakona. Ono što predsjedništvo Sindikata i članovi našeg pregovaračkog tima od sviju vas očekuju je maksimalna podrška, kao i do sada što smo je imali. Također, kao što smo i dosad imali bezočne napade na Sindikat i pokušaje njegovog razjedinjavanja, od vas očekujemo jedinstvo i nepopustljivost u traženju onoga što svima nama pripada. Od posljednjeg mirnog protesta je prošlo pola godine i našem strpljenju je definitivno došao kraj, a taj kraj je ubrzala i odluka Vlade o povećanju plaće od 5 posto svim korisnicima budžeta, počevši od 1. 1. 2020. godine. Nadamo se da ćemo u svemu ovome imati podršku vodećih ljudi Sindikata osnovnog i srednjeg školstva, jer je i njihovom članstvu svakako u interesu primjena postojećeg Pravilnika o obračunu plaća - navodi se u saopćenju koje je potpisao predsjednik Sindikata Dražen Mišić.

U saopćenju se podsjeća kako ni nakon niz sastanaka pregovaračkih timova Sindikata policije i Vlade LK nije bilo pomaka u poboljšanju uvjeta rada policije te da nijedan traženi zahtjev Sindikata policije nije ispunjen, a riječ je o utvrđivanju osnovice za obračun plaće, kolektivnom osiguranju uposlenih, problemu ocjenjivanja zaposlenih u MUP-a LK te primjeni Pravilnika o plaćama, naknadama i drugim materijalnim pravima iz radnog odnosa policijskih službenika i državnih službenika i namještenika. Ovo nisu jedini zahtjevi, ni problemi koji tište uposlene, njih smo istaknuli kao nešto što se odmah treba riješiti, ali smo upozoravali i na druge probleme tokom pregovora. Nažalost, od prvog do posljednjeg sastanka pregovarački tim Vlade nije bio u kompletnom sastavu, jer je sa svih sastanaka izostajao ministar finansija, a što je pokazatelj nefunkcioniranja Vlade LK, čiji smo svjedoci i, na kraju krajeva, taoci posljednjih godina.

- Na kraju ćemo iznijeti i činjenicu, a koju je Vlada prešutjela, da je na zahtjev tri sindikata (MUP-a, srednjih i osnovnih škola) 18. 11. 2019. godine Vlada ponudila povećanje bruto osnovice za 5 posto, a na što sindikati nisu pristali. No, da apsurd bude veći, već idućeg dana na sjednici Vlade donosi se odluka o povećanju bruto osnovice, te taj licemjerni čin pravdaju hvalospjevom kako je to drugo povećanje u mandatu ove vlade. Kako se s ovim ne bi stvorila pogrešna slika u očima javnosti, a što je ustvari i bio cilj, moramo istaći sljedeći podatak, a to je da bi primjenom postojećih propisa bruto osnovica za izračun plaće bila veća i tim Vlada nije povećala plaće, već nam je uskratila ono što nam pripada - navodi se u saopćenju Sindikata policije LK, koji nagovještava i neminovne sudske sporove po tom pitanju.

Iz Sindikata policije upozorili su da je njihov sljedeći korak dostavljanje zahtjeva mirovnom vijeću kako bi posljednji put pokušali na razuman način doći do rješenja na obostrano zadovoljstvo. U protivnom, zajedno sa svojim članstvom, krenut će u štrajk koji će trajati sve do ispunjenja svih njihovih zahtjeva. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.