EVROPSKA UNIJA

U Orašju otvorena Panevropska međunarodna konferencija

Z. MATKIĆ

25.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Pod nazivom „Evropski proces proširenja – prekogranična suradnja kao instrument evropskih integracija“, večeras je u Orašju otvorena Međunarodna Panevropska konferencija na kojoj se raspravlja o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Na konferenciji učestvuju predstavnici panevropskih organizacija iz nekoliko zemalja, predvođenih predsjednikom Međunarodne Panevropske unije Alainom Terrenoireom, kao i predstavnici evropskih institucija i organizacija, domaći društveno-politički, akademski, kulturni i drugi predstavnici, kao i ambasadori i drugi diplomatski predstavnici.

Tokom trodnevnog rada svoja izlaganja, pored ostalih, imati će zastupnici u Evropskom parlamentu Tonino Pikula (Picula) i Norbert Lins, šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Lars gunar Vigemark (Lars–Gunnar Wigemark), potpredsjednik Međunarodne Panevropske unije Mislav Ježić, glavni tajnik Međunarodne panevropske unije Pavo Barišić, šef ureda Vijeća Evrope u Sarajevu Drahoslav Štefanek, predsjednik Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore Adrijan Vuksanović, predsjednik Panevropske unije Njemačke Bernd Poselt (Posselt), profesori na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Jasmina Osmanković i Elmir Sadiković, počasni predsjednik Panevropske unije BiH Franjo Topić i mnogi drugi.

Na koncu konferencije, kao i svake godine, bit će usvojena Panevropska deklaracija koja će biti upućena predstavnicima bh. institucija i Evropske unije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.