REPUBLIKA SRPSKA

SREBRENICA Tromjesečna upotreba vode znatno popravlja organizam

Uspješno liječenje ljekovitim izvorima Crnog Gubera

S. SMAJLOVIĆ

20.5.2016

Tromjesečna primjena liječenja ljekovitim vodama Crnog Gubera u srebreničkom Domu zdravlja pokazala je uspješne rezultate kod 50 pacijenata, koji su, prema savjetu ljekara, konzumirali ovu vodu - potvrdio nam je stručni tim ovog projekta, ljekari Radomir Pavlović, Almir Pašagić i medicinar Suljo Ćakanović. 

Oni svakih 15 dana besplatno obavljaju preglede pacijenata i prepisuju terapiju liječenjem vode Gubera.   

Veći hemoglobin

Pašagić kaže da su do sada od malokrvnosti i drugih bolesti liječili 50 pacijenata, koji su koristili srebreničke ljekovite vode. Laboratorijski nalazi su za kratko vrijeme pokazali da su pacijenti znatno popravili krvnu sliku, a došlo je i do povećanja hemoglobina.

Poziva sve anemične osobe da, uz ljekarsku terapiju, konzumiraju ljekovite vode Gubera te upozorava da samoinicijativno pijenje ove vode može izazvati neželjene kontradiktornosti i dovesti do prestanka rada bubrega.

Kaže da su vidni rezultati kod pacijentice, koja je, prema preporuci ljekara, koristila Guberovu vodu za oči. Također su dobri rezultati i kod pacijentice koja je liječila akne po licu, zbog kojih je pala u depresiju. 

Liječenje sinusa

Pozitivni su rezultati liječenja i hronične upale sinusa, čija se terapija, kao i sve Guberove ljekovite vode, mora primjenjivati isključivo prema preporuci ljekara, poručuje Pašagić.

Draženka Ostojić iz Zvornika godinama ima problema s anemijom. Raznim lijekovima pokušavala je popraviti krvnu sliku, ali nije uspjela. Za 28 dana pijenja vode Crni Guber njena krvna slika se znatno poboljšala i, kako kaže, dobro se osjeća. Slično govori i Fatima Suljić iz Urisića kod Srebrenice.

Zajednički projekt 

Projekt upotrebe vode Crnog Gubera pokrenuli su Turistička organizacija, Dom zdravlja, Odbor za zdravlje Općine, uz podršku načelnika Ćamila Durakovića. Kako je predviđeno, upotreba vode Crnog Gubera za poboljšanje krvne slike i liječenje drugih bolesti organizirana je u Domu zdravlja uz ljekarske nalaze i praćenje stanja pacijenta. Ova praksa trajat će do početka rada Banje Guber, koja će imati stručnu medicinsku ekipu za liječenje ovim vodama.
  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.