REPUBLIKA SRPSKA

ZVORNIK Porodice žrtava 24 godine oplakuju svoje najmilije

Obilježavanje godišnjice zločina u Grbavcima

M. BERBIĆ

24.5.2016

Učenjem tevhida i podsjećanjem na tragične događaje u zvorničkom naselju Grbavci obilježena je 24. godišnjica zločina nad Bošnjacima ovog mjesta. U Grbavcima je u maju 1992. u samo jednom danu pobijeno više od 70 mještana, a ostali su protjerani. Većina tijela žrtava pronađena je šest godina poslije u masovnoj grobnici Glumina.

Bitno sjećanje

Osim vjerskog dijela, članovi porodica stradalih grbavačkih civila i povratnici u okolna naselja mogli su vidjeti fotografije koje svjedoče o počinjenim zločinima te čuti prigodna obraćanja.
 
- Moramo se sjećati i uvijek isticati da su ovi ljudi bez ikakvog razloga ubijeni - kazao je Osman ef. Šahbegović, Grbavčanin i sadašnji imam Riječanske džamije u Zvorniku.

Ponovo je izraženo ogorčenje što još niko nije odgovarao za ovaj zločin, iako su nalogodavci i mnogi počinioci poznati, o čemu su obaviješteni istražni organi.  

Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja nestalih i zarobljenih civila općine Zvornik, najavio je konkretne aktivnosti kojima će se utjecati na pravosudne institucije da se konačno procesuiraju stravični zločini počinjeni u ovom kraju u ljeto 1992. godine.

Pet sinova

Prema broju ubijenih, u odnosu na broj stanovnika, Grbavci su jedno od mjesta s najvećim stepenom stradanja u BiH. Halčo Avdić je, zajedno sa svojih pet sinova, odveden iz porodične kuće i poslije se utvrdilo da su svi likvidirani u obližnjem Karakaju. Njegova supruga Hadžira je među majkama koje su pretrpjele najveći gubitak na prostoru Balkana.  

tragovi-pano

Fotografije svjedoče o zločinima

Najmlađi sin Advir imao je samo 14 godina, isto kao i djevojčica Sanela Berbić, koju su srpski vojnici odveli u nepoznatom pravcu.

Kolektivna dženaza 1. juna 

Komemoracija u Grbavcima samo je dio sadržaja kojima se obilježava 24. godišnjica zločina nad Bošnjacima Zvornika. Centralni događaj i ove godine bit će kolektivna dženaza, koja je zakazana za 1. juni na Šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji.

Čekajući pravdu

- Svaka nova godišnjica znači da smo ostali bez neke od naših majki ili zbog godina i zdravstvenog stanja mnoge nisu mogle doći na obilježavanje, što nam pokazuje da vrijeme prolazi, a mi nismo dočekali ni trun pravde - rekla je Ramiza Velagić u ime porodica žrtava Grbavaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.