REPUBLIKA SRPSKA

Povratnici proizvode zdravu hranu i uzgajaju rasne ovce

USPJESI "Emmausova" farma na Palama kod Srebrenice

S. SMAJLOVIĆ

28.5.2016

Međunarodni forum solidarnosti „Emmaus“ osnovao je preduzeće „Hana“ u Srebrenici koje u Palama, desetak kilometara od Srebrenice, ima farmu za proizvodnju zdrave hrane i uzgoj rasnih ovaca.

Zasađene maline

Direktorica preduzeća „Hana“ Slađana Petković kaže da na farmi površine 28 dunuma isključivo proizvode zdravu hranu. Na dva dunuma su zasađene jagode, od kojih proizvode džem. 

- Naše jagode i one otkupljene od kooperanata prerađujemo u ovdašnjoj zgradi napuštene škole. Time želimo podržati povratnike ovog sela, koji se bave proizvodnjom jagoda. Na jednoj oglednoj parceli zasadili smo 1.000 sadnica malina, od kojih ćemo proizvoditi džem - naglasila je Petković.

Kaže da sedam radnika ovog preduzeća obrađuje i 80 dunuma vlastitog posjeda. Imaju svoju mehanizaciju koju rado ustupaju za potrebe farme, tako da nemaju problema oko obrade zemljišta.

Farma posjeduje i dva plastenika u kojima uzgajaju paprike, paradajz, patlidžane i krastavce, od čega prave ajvar za tržište. Uskoro će proizvodnju ovog povrća proširiti za još jedan plastenik. Tu je i voćnjak od 100 sadnica raznog voća.

Stalni radnici 

Na ovom imanju postoji i štala za 500 ovaca. Prije mjesec kupili su 24 rasne ovce, a uskoro će kupiti još 30. Pri kraju su radovi na gradnji objekta za smještaj radnika, alata i druge opreme. Farma zapošljava sedam stalnih radnika, a angažirano je i 20 kooperanata iz Pala i drugih srebreničkih sela. 

Zekira Mijić i Fahreta Gerović iz okolnih sela kažu da su zadovoljne poslom i primanjima.

Pogon za preradu 

Petković naglašava da planiraju proširiti proizvodnju gotovih proizvoda. Uskoro će proizvodnju iz lokalne škole na Palama preseliti u zakupljeni funkcionalniji objekt u Potočarima. Povećanje proizvodnje iziskuje još sedam radnih mjesta, a to će biti mladi ljudi, koji stalno žive u Srebrenici i godinama čekaju posao. Iznajmljeni objekt u Potočarima uskoro će biti preuređen za proizvodnju zdrave hrane od povrća i voća.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.