REPUBLIKA SRPSKA

BOSANSKA GRADIŠKA "Bubamara" se kotrlja već osam decenija u Grbavcima

Fudbal najpopularnija sporedna stvar

B. GRGIĆ

2.6.2016

Fudbalski klub “13 skojevki” jedan je od najpopularnijih sportskih kolektiva u Bosanskoj Gradišci. Pretendent na plasman u međuopćinski rang privlači veliki broj navijača, a na utakmicama su obavezno pune tribune, publika priređuje vatromet, a detalji se snimaju čak i dronom.

O ovom klubu bogate tradicije, koji se zvao “Seljak”, “Obnova”, “Omladinac” i “Trešnjice”, priređena je i veoma uspjela izložba fotografija i novinskih članaka.

Među navijačima koji ih prate, popularnim “Sikirantima”, su poljoprivrednici, penzioneri, studenti, učenici, domaćice, djevojke, mladi i stari, zdravi i bolesni… “Sikiranti” imaju zadatak, u skladu s imenom, da navijanjem, transparentima, pjesmom i povicima nasikiraju protivničke ekipe i publiku, a time olakšaju svome timu, moto je Grbavčana.

- Fudbal je kod nas na prvom mjestu. Zbog ovog sporta se žrtvujemo, ostavljamo sve poslove, veselimo i sikiramo, pijemo i pjevamo, maštamo, vraćamo vjeru u život i selo, svađamo s komšijama na tribinama, bodrimo igrače, putujemo na utakmice – rekao nam je Željko Blagojević nakon nedavnog derbija protiv “Omladinca” u Brestovčini. 

dogovor-prije-utakmice

Dogovor prije utakmice

Na “vrućem” gostujućem terenu bilo je 700 navijača iz Grbavaca koji su nekoliko dana slavili pobjedu. 
     
Svi se ovdje hvale dugom i bogatom fudbalskom tradicijom. To je prikazano i na izložbi “Osam decenija fudbala u Grbavcima” u Kulturnom centru.

sikiranti

"Sikiranti" imaju zadatak da olakšaju svom timu

Đorđe Mikić, priređivač izložbe, podsjeća da FK “13 skojevki” nastavlja tradiciju predratnog “Seljaka”, poratnih klubova “Obnova”, “Omladinac” i “Trešnjice”. Počeci fudbalske igre u ovom selu pod Kozarom povezuju se s početkom dvadesetog stoljeća. Prvi fudbalski klub osnovan je 1936. godine. 
      
- Međutim, postoje pisani tragovi da se krpenjača kao prethodnica fudbalske lopte zakotrljala u Grbavcima 1900. godine, znači ubrzo nakon nastanka fudbala u Engleskoj i Evropi - smatra Mikić. 

"13 skojevki" slavno ime

Fudbalski klub dobio je ime po 13 skojevki, mladih djevojaka koje su u Drugom svjetskom ratu na putu od Gornjih Podgradaca prema Kozari dočekali i mučki ubili čerkezi. O ovim hrabrim djevojkama napisane su brojne knjige, pjesme i poeme, a njihovo slavno ime pronosi i lokalni klub. 

Oni su šampioni

Zadatak da klub plasiraju u viši rang dobili su prvotimci Nikola Zeljković, Dušan Gajić, Siniša Mrkobrada, Srđan Tulemija, Miodrag Babić, Stefan Kisin, Dušan Cvijić, Bogdan Babić, Almir Krantić, Rade Krstanović, Dejan Bajić, Milan Stupar i Boris Kurelj, trener Radomir Knežević i članovi Uprave Dragan i Stevo Ristić te Željko Blagojević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.