REPUBLIKA SRPSKA

Večer poezije na Zvorničkoj tvrđavi

Manifestacija "Dani Hasana Kaimije"

M. Berbić

3.6.2016

U okviru vjersko-kulturne manifestacije "Dani Hasana Kaimije", koja se po 14. put održava u Zvorniku i okolnim mjestima, upriličena je poetska večer, što je i centralni događaj ovih susreta.

U predivnom ambijentu drevne tvrđave na Kula Gradu svoje stihove su govorili pjesnici iz BiH i dijaspore. Ovom prilikom uručena je i književna nagrada "Hasan Kaimija" koja je pripala književniku Refiku Ličini za zbirku priča "Strah od behara". S obzirom na to da Ličina živi u Švedskoj, nagradu je preuzeo i žiriju se zahvalio Goran Samardžić, suvlasnik izdavačke kuće "Buybook" iz Sarajeva, koja je i objavila nagrađeno djelo.

Uručene su i nagrade za najuspješnije literarne radove koje su na zadate teme pisali učenici osnovnih i srednjih škola.

Manifestacija je inače posvećena Hasanu Kaimiji, čuvenom bošnjačkom pjesniku, misliocu, alimu i narodnom ljekaru koji je zbog suprotstavljanja osmanskoj vlasti svojevremeno protjeran iz Sarajeva i preselio se u Zvornik, gdje je stekao ogromno poštovanje, a na Kula Gradu se nalaze njegov mezar i turbe.

"Kaimijini dani", koji se smatraju najznačajnijom kulturnom manifestacijom koju organiziraju Bošnjaci povratnici u RS, završavaju se u subotu šehidskom dovom i književnom promocijom u Vitinici kod Sapne, a potom i mevludom i zikrom u džamiji Kula Grad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.