REPUBLIKA SRPSKA

BOSANSKA GRADIŠKA Snimanje dokumentarnog filma "Sretan sa malo"

Zoran, Šerif i Soko na neobičnom zadatku

B. GRGIĆ

9.6.2016

Životni putevi Zorana Pilipovića (20), studenta kamere na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci, i Šerifa Seferovića, sakupljača starog metala i otpada iz Lipovače kod Bosanske Gradiške, ukrstili su se na nekoliko dana.

Filmski lik

Razmišljajući kako da pripremi ispitni film na Akademiji o životu sakupljača otpada i starog metala, Zoran se sjetio dobričine Šerifa. Kaže da je mnogo puta prošao zaprežnim kolima prepunim djece upravo ulicom u kojoj je Zoran bio glavni među dječacima.

- Šerif je pravi filmski lik, veoma je zahvalan i dobro me slušao. Sarađuje odlično, a osim toga, prava je dobričina. Mnogo stvari mi je ponudio na jednoj deponiji, od diskova s muzikom i filmovima, pa do skoro novog džempera i vrećice karamela. Nisam ga stalno mogao odbijati, pa sam uzeo karamele - kaže Pilipović.

Ni Šerif nije bez biranih riječi kada govori o Zoranu. Kaže da je počastvovan što je baš on izabran da bude glavni lik dokumentarca nazvanog „Sretan sa malo“.

- Zoran je talentovan. Valjda me neće zaboraviti kad završi tu nauku i postane režiser. Volio bih da me pozove da glumim u nekom ljubavnom ili akcionom filmu - nada se Šerif.

Radno vrijeme 

Radno vrijeme Šerifa Seferovića je najneobičnije na svijetu, u što se Zoran uvjerio dok je snimao film.

- Želeći da se informišem do kada ću moći da snimam, upitah Šerifa do koliko sati radi. Odgovorio mi je kao iz topa, do 10 maraka. Shvatio sam ga odmah - smješka se Pilipović.

Seferović je hranilac višečlane porodice i svakodnevno zaradi od 5 do 10 maraka. Nađene artikle mu kod kuće prebiru žena i djeca, a navečer, kada se umoran vrati s terena, ide u otkupnu stanicu da unovči trud. Kući se vraća s hljebom, mlijekom, cigaretama i ponekim slatkišem.

Snimanje dokumentarca trajalo je skoro tri dana, a za to vrijeme Šerif, Zoran i konj Soko prokrstarili su mnogo ulica i na desetine kontejnera sa smećem.

- Mislim da će film reći mnogo o ljudina kojima život nije lagodan. Iz posebnog ugla sam posmatrao Šerifa kako klasira razni otpad, ali i kako mu zaigraju brci kad nađe kakvu golišavu sliku - ističe Pilipović.

 

Čovjek s periferije

Šerif je tipičan primjer čovjeka s periferije. Šuti, pati se i radi. Zadovoljan je s malo, bori se po lošem vremenu, zimi i ljeti da prehrani dječicu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.