REPUBLIKA SRPSKA

FOČA Počela izgradnja puta, rafteri ne kriju radost

U pograničnom dijelu općine

Autor:Al. B.

10.6.2016

Pripadnici Oružanih snaga (OS) BiH započeli su probijanje trase desnom obalom rijeke Tare, u pograničnom dijelu općine Foča. Izgradnjom dionice puta u dužini od 18,5 kilometara izbjeći će se dosadašnji prelasci turista preko teritorija Crne Gore, višesatna čekanja raftera koji tokom ljetnih sezona uživaju u spustovima niz Taru, ali i pooštrenim režimom kontrole na granici.

Inžinjerijske jedinice OSBiH angažirane su na osnovu sporazuma koji su nedavno potpisali ministar odbrane BiH Boris Jerinić i načelnik općine Foča Radisav Mašić, a najsretniji zbog početka radova su rafteri, koji su prije devet godina pokrenuli inicijativu za izgradnju ovog puta.

- Ovaj put je za nas od ogromnog značaja, jer smo godinama imali probleme s prelaskom na crnogorsku stranu. Ispaštali su i turisti i svi mi. Mi rafteri smo spremni i na plaćanje takse i na izmirivanje obaveza, samo je bitno da dobijemo uvjete za rad - kazao je Miroslav Davidović, predsjednik fočanskog Udruženja raftera. 

Izgradnja puta obalom Tare koštat će oko milion i po maraka, radove finansiraju Ministarstvo trgovine i turizma RS, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Općina Foča, koja će izdvojiti 200.000 KM. Radovi bi trebali biti okončani za dva mjeseca.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.