REPUBLIKA SRPSKA

SAJAM U BILEĆI: Uz dobru zabavu, proizvode predstavili učesnici iz cijele BiH

Okupilo se 130 izlagača

P. MUCOVIĆ

20.6.2016

Treća manifestacija “Dani bilećkih proizvoda i stvaralaštva” svečano je otvorena u Bileći. Na skoro 3.160 kvadratnih metara izložbenog prostora, 103 izlagača iz cijele BiH, podijeljena u dva bloka - privreda i stvaralaštvo te umjetnost, predstavili su svoje proizvode. 

Vojnički dani

Svečanom otvorenju ovog sajma prethodio je defile pitomaca bivše Škole rezervnih oficira pješadije (ŠROP) iz Bileće. Njih skoro 600 došlo je sa porodicama iz svih krajeva bivše Jugoslavije da evocira uspomene na vojničke dane. 

bilecanci-kolo

Dobro raspoloženi zaigrali i kolo 

Komandant nekadašnje Škole rezervnih oficira Mato Pehar kaže da mu je veoma emotivan susret sa bivšim pitomcima. 

- Lijepo mi je vidjeti moje stare pitomce, popričati o svemu i o zadovoljstvima koja nose iz škole. S velikim oduševljenjem susrećemo se svi, iz svih krajeva bivše Jugoslavije – ističe Pehar. 

mate-pehar

Pehar: Emotivan susret 

Iz Slovenije, iz Kamnika, stigao je Jože Bokan, koji kaže da se u Bileću rado vraća. 

- Veoma je lijepo. Nas, iz Slovenije, došla su dva autobusa, skoro 130 bivših pitomaca - rekao nam je Jože.  

Pitomci su u jednom momentu, poneseni uspomenama, zaigrali i kolo. 

Sajam je svečano proglasio otvorenim ministar ekonomskih odnosa i regionalne saradnje u Vladi Republike Srpske Zlatan Klokić, koji je rekao da Hercegovina ima velike privredne, poljoprivredne i turističke potencijale, koji mogu biti još bolje iskorišteni. 

Veliki događaj

- Značajno je uvezivanje sa partnerima u svim oblastima. Ovakve manifestacije značajne su ne samo za lokalnu zajednicu nego i za regiju Hercegovine pa i BiH - rekao je Klokić.

Miljan Aleksić, načelnik općine Bileća, rekao je da je ovo veliki događaj za grad. 

- Svake godine imamo sve više posjetilaca i sajma, ali i veći broj pitomaca. Očekujemo da će ove godine sajam posjetiti više od 10.000 građana iz Bileće i regiona - naglasio je Aleksić. 

Priprema cicvare

Uvom prilikom organizirano je i takmičenje u pravljenju tradicionalne hercegovačke cicvare. 

cicvarijada

Izabrano najukusnije jelo

Najboljom je proglašena cicvara Anđelke Vuković iz ekipe “Meka Gruda”, drugo je pripalo ekipi “Tiha noć”, obje iz Bileće, dok je treće mjesto zauzela ekipa “Konoba Lušac” iz Trebinja. 

Nagrađeni medenjaci

Tradicija biranja najboljeg medenjaka na prostorima bivše Jugoslavije, osim u Bileći, organizira se još jedino u Sloveniji. 

medenjaci

Najbolji kolači od meda

U pravljenju medenjaka prvo mjesto pripalo je Željku Bajoviću iz Bileće, drugo Petru Kovačeviću iz Trebinja, a treće mjesto zauzelo je Pčelarsko društvo “Roj” i Semir Gaguin iz Konjica. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.