REPUBLIKA SRPSKA

Učesnici "Marša mira" pristižu u rejon Konjević Polja

Završena druga etapa

M. Berbić

9.7.2016

Učesnici ovogodišnjeg "Marša mira" u kasnim popodnevnim satima počeli su pristizati u rejon Konjević Polja, gdje je u obližnjim Mravinjcima predviđeno drugo noćenje na putu do Potočara. Iza njih je nateža etapa, jer su danas morali preći Udrč, najviše brdo u tom dijelu Podrinja, izdignuto između Kamenice i Cerske.

U odnosu na prvi dan, primjetan je umor na većini lica, jer je uz težak teren probleme pravila i visoka temperatura zraka. Mnogi od učesnika su već više puta pješačili od Nezuka do Potočara, ali ističu da je ove godine organizacija puno bolja.

- Naravno da je teško, ja sam danas zaradila neugodan žulj na nozi što će mi smetati na daljem putu, ali sam svjesna da to nije ništa u odnosu na ono što su preživjeli oni kojima odajemo počast - kaže Zvorničanka Belma, koja već drugu godinu zaredom uzima slobodne dane u svojoj firmi u Beču kako bi učestvovala na Maršu.

Iduće godine namjerava na put povesti i nekoliko svojih prijatelja Austrijanaca.

Sutra je planirano zadržavanje u naselju Kamenice, gdje će se na mjestu najvećeg napada na kolonu koja se 1995, godine kretala prema Nezuku održati historijski čas. Potom slijedi uspon do lokaliteta Buljim odakle je kolona od 15 hiljada Srebreničana prije 21 godinu krenula prema slobodnoj teritoriji, a dolazak u Memorijalni centar i tradicionalni doček učesnika "Marša mira" očekuje se krajem dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.