REPUBLIKA SRPSKA

Bilećkim jezerom haraju ribokradice

Uprkos kaznama i do 9.000 maraka

P. M.

13.7.2016

Bilećkim jezerom haraju ribokradice iako su kazne za krivolov propisne zakonom od tri do devet hiljada maraka. U posljednjoj akciji na Bilećkom jezeru ribočuvari iz SRD Trebinje zaplijenili su više od deset velikih mreža, a šteta koju su napravile ribokradice velika je jer je najviše oštećena mlađ.

mreze4

Rezultat posljednje akcije

Prema riječima Miroslava Ninića, predsjednika SRD Trebinje, Bilećko jezero se prostire na tri općine i dvije države, što im otežava posao. 

- Mi smo odradili lokalitet Branana Grančarevo-Panik-Orah-Dubočani, gdje smo našli deset mreža i dva velika palangara, a sve su to nedozvoljena sredstva - istakao je Ninić i dodao da poseban problem stvara i to što je u toku mrijest nekih vrsta ribe pa je najviše uginule mlađi.

 

mico-ninic

Ninić: Nedozvoljena sredstva

Naglašava da se štete koje na godišnjem nivou naprave ribokradice mjere tonama te da se tome mora stati ukraj. 

- To se mjeri tonama što se tiče krivolova. Druga stvar što imamo problem i s kormoranima i jedno i drugo su ogromne količine ribe. U posljednjoj akciji bilo je 70 do 80 kilograma ribe. To je samo jedan lokalitet, a Bilećko jezero je ogromno i velika je količina ribe koja se na taj način uništava - naglasio je Ninić i dodao da im je oprema kojom rade skromna, ali da se snalaze.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.