REPUBLIKA SRPSKA

Berba domaće ruske džanarike u voćnjacima podmajevičkog kraja

Prinosi dobri, cijena solidna

E. MUSLI

25.7.2016

Već nekoliko godina uzgoj ruske džanarike, jedne vrste šljive, zanimljiv je voćarima Semberije i podmajevičkog kraja. Kažu da nije teška za uzgajanje, da nema pretjerane primjene hemije, da su prinosi dobri, a cijena solidna. Ovo voće osnova je za industrijsku proizvodnju raznih džemova i marmelada.

U selu Ljeljenča nadomak Bijeljine zatekli smo radnike koji na jednom od sve češćih zasada ovih dana beru plodove ruske džanarike. Prinos je dobar i očekuje se uspješna berba. 

- Već drugi dan beremo sa 600 stabala zasađenih na oko 6.000 kvadratnih metara. Očekujemo prinos između 15 i 18 tona, a sve je ugovoreno za bijeljinski "Spektar drink". Radnika ima dovoljno, vrijeme nas služi - kaže nam poslovođa ove vrijedne ekipe. 

Upućeni kažu da je odnos ulaganja i prinosa dobar i da se isplati uzgajati ovo voće, naročito zato što je jednostavno za uzgoj, a otkup je zagarantiran. Nažalost, za uzgoj ruske džanarike nema poticaja, kao za uzgoj šljive, ali je cijena od 35 feninga po kilogramu sasvim zadovoljavajuća.

Suvlasnici ovog zasada 600 stabala ruske džanarike i susjednog voćnjaka od oko 2.000 stabala šljive su Radomir i Čedomir Stojanović, voćari iz Ljeljenče. 

- Ova voćka ne obolijeva kao druge vrste. Otporna je, ali joj mraz može naškoditi, kao i naglo izlaganje jakom suncu, što je ponekad neizbježno. Primjenjujemo svu potrebnu agrotehniku, ali uglavnom, opet sve zavisi od vremenskih uvjeta. Ipak, ruska džanarika je otpornija i daje dobre prinose. Otkup i naplata su korektni - ističe Stojanović.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.