REPUBLIKA SRPSKA

ZORAN KONDIĆ: Sve dijelove pravi ručno te instrumentima utiskuje dušu

Doktor za harmonike

B. GRGIĆ

9.8.2016

Zorana Kondića iz Jošika nadomak Bosanske Dubice sa pravom zovu doktorom za harmonike. Ovaj majstor koji harmonikama utiskuje dušu, s ovim instrumentom druži se od 15. godine života. I u 44. Zoran radi s istim žarom i daleko većim znanjem i iskustvom.

Svirao i predavao

- Svirao sam po kafanama i raznim slavljima, predavao muzičko vaspitanje u školama. Onda sam za potrebe škole počeo servisirati harmonike i to mi se uvuklo pod kožu. U posljednjih deset godina to mi je okupacija - govori Zoran, okružen harmonikama raznih tipova, namjene i starosti u svojoj radionici.

Na rafama i radnom stolu su harmonike iz Amerike, Danske, Švedske, Njemačke, Austrije, Hrvatske i gradova širom naše zemlje.

- Donose mi tonski raštimane harmonike i instrumente sa mehaničkim kvarovima. Najčešće ti kvarovi nastaju prilikom žešćih svirki. Sve ih popravim, poneke za jedan dan, a nekima posvetim i dva  mjeseca - kaže Kondić.

majstor-i-harmonika

Ponosi se harmonikom starom 100 godina

Sve dijelove za popravke harmonika pravi ručno. Kaže da je za to potrebno dosta vremena i nerava te da za složenije operacije angažira prijatelje.

- Uglavnom, harmonika koja prođe kroz moje ruke, spremna je za svirke širom svijeta – naglašava Kondić, koji je izuzetan muzičar. 

Mnogo prijatelja

Ovaj majstor za popravku harmonika, jedini u regionu, u svakom trenutku u radionici ima dvadesetak instrumenata. Uglavnom su to najprestižnije svjetske marke, ali se posebno ponosi jednom harmonikom, starom 100 godina. Zahvaljujući ovom poslu, stekao je brojne prijatelje širom regiona i svijeta.

Od Baha do sevdaha

Dugo godina hljeb je zarađivao sa deset prstiju, na dirkama ovog prelijepog instrumenta.

- Sviram sve, od Baha do sevdaha. Nema tu nikakvih nepoznanica. Volim sve žanrove muzike - kaže Kondić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.