REPUBLIKA SRPSKA

ODMOR KOD BRATUNCA Rajska plaža pruža ambijent kao na moru

Na Drini u Krasanpolju

S. SMAJLOVIĆ

9.8.2016

Rijeka Drina, lijepo uređena Rajska plaža u Krasanpolju na lijevoj obali ove plahovite i bistre rijeke, šume, lovišta bogata raznovrsnom divljači, kulturno-historijsko znamenje iz davne prošlosti i seoski turizam idealni su turistički potencijali općine Bratunac.

Mjesto za svakog

Ipak, od svih bratunačkih turističkih destinacija, najprivlačnija je Rajska plaža, gdje, zbog blizine i pristupačnosti, ove ljetne dane provode građani Srebrenice, Bratunca i drugih općina iz Podrinja, ali i oni iz Srbije.

Ambijent kao na moru, barovi, brza hrana, sladoled i kokice, hladna pića… privlače mnoge da ovdje provedu dan, vikend, ali i cijeli godišnji odmor. Mnogo je ovdje turista iz Srbije, regije Birač, ali i onih iz dijaspore, koji su odlučili odmor provesti na Drini, u svom zavičaju, a ne na moru.

rajska-plaza-skokovi

Dosta je kupača i kampera

I pored lijepog akumulacionog jezera Hidroelektrane Bajina Bašta i plaže na Oštrici, Srebreničani zbog blizine češće posjećuju Rajsku plažu. Svi posjetioci ove plaže kažu da je ovdje lijepo i da ima mjesta za svakog. Dosta je kupača, kampera, ljubitelja sporta i roštilja.

Drinska regata

Na lokaciji predviđenoj za kampovanje postavljeno je dosta šatora, mahom porodica iz Srbije, a dosta je i ribara iz Sarajeva, Tuzle, Zenice i drugih bh. gradova. Došli su, zauzeli mjesto i čekaju “Drinsku regatu”, koja će se danas održati. Sedam dana poslije, ovdje će biti organiziran motociklistički skup, koji će okupiti više od 100 bajkera iz regiona.

Neiskorištena prirodna bogatstva 

Iako Općina Bratunac za razvoj turizma izdvaja 40.000 maraka godišnje, ovdje su neiskorištena prirodna bogatstva. Od turističkih manifestacija, organiziraju se samo “Drinska regata” i “Škobaljijada”, dok organizirane posjete ovdašnjim turističko-kulturnim destinacijma iz davne prošlosti ne postoje, a prihod od toga odlazi u nepovrat, kao i moguće otvaranje radnih mjesta, koja su prijeko potrebna ovoj općini. Glavni razlog što je turizam u ovoj općini, smatraju Bratunčani, prepušten sam sebi, je nerad Turističke organizacije i nedostatak smještajnih kapaciteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.