REPUBLIKA SRPSKA

SREBRENICA Završen sajam poljoprivrednih proizvod, kućne radinosti i stoke

Učestvovalo oko 100 proizvođača srebreničkih i sela susjednih općina

S. SMAJLOVIĆ

5.9.2016

U organizaciji općine, Turističke zajednice Srebrenica i japanske vladine organizacije „JICA“,  na Kragljivodi, dvadesetak kilometara od Srebrenice održan je Prvi sajam poljoprivrednih proizvoda, kućne radinosti i stoke.

Učestvovalo je oko 100 proizvođača srebreničkih i sela susjednih općina, a više od hiljadu posjetilaca imali su priliku vidjeti kvalitetne poljoprivredne i druge organske  proizvode, predmete kućne radinosti i prvoklasnu krupnu i sitnu stoku.

Sead Jahić, predsjednik Turističke zajednice u Srebrenici, najavljuje da će ovaj sajam postati tradicionalan i međunarodni, jer je to prvi sajam koji se organizuje u ruralnom mjestu. Proizvođači su izložili proizvode zdrave hrane, šumsko ljekobilje, med i medne proizvode, koji su zbog izrazito zdravog podneblja prepoznatljivi na tržištima širom BiH i šire, a od čega veliki broj stanovništva ima solidnu egzistenciju za život- pojasnio je Jahić.

Za najbolje proizvode i uređen štand dodijeljen su nagrade. Prvo mjesto za proizvode jagodastog voća proglašen je štand domaćinstva "Merdžić“ iz Gostilja, koji je nagrađen s 300 maraka, dok drugo mjesto dijele Udruženje žena "Podrinje1“ iz Skelana i Udruženje "Srebrenica 99“. Treće mjesto pripalo je domačinstvu "Medena“. Rašo Orašanin iz Zelenog Jadra proglašen je najboljim uzgajivačem stoke.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.