REPUBLIKA SRPSKA

DOBOJ Šumokradice u akciji, policija, lugari i vlasnici šuma nemoćni (FOTO)

Bespravne sječe šume ima svugdje

H. ČALIĆ

9.9.2016

Dobojskoj policiji jučer je u Gornjoj Paležnici prijavljena bespravna sječa-krađa 23 velika bukova stabla. Prije nekoliko dana prijavljena je krađa čak 56 stabala bukve i hrasta u šumama kod Vranjaka na planini Trebavi. Bespravne sječe šume ima i u Šemunici kod Gračanice - jednom riječju svugdje.

Siječe se i krade i privatna i državna šuma. Lugari su nemoćni, čak im se prijeti oružjem, policija ne može sve sama, a vlasnicima je ostalo da štetu prijavljuju koju nikad naplatiti neće.

kradu-se-i-sijeku-stabla-odreda

Kradu se i sijeku stabla odreda, nema nikakvog šumkog reda

Na Ozrenu u blizini Doboja u jednoj šumi šumokradice se ostavile sjekiru i time najavile svoj ponovni dolazak, ali i prijetnju onome ko im stane na put. Šumokradice kradu najviše u ovo vrijeme, pred zimu, kada ogrjevno drvo ima najveću cijenu. Ne poštuju nikakav šumski red.

Vlasnicima šuma, posebno onih privatnih, ostalo je da kukaju, da pišu i na drveću ostavljaju kletve, da pišu parole da je šuma minirana i pod video-nadzorom. To kod šumskih bandi ne pije vodu, kradu li kradu, na hiljade metara kubnih.

kletve-i-upozorenja

Vlasnici šuma u očaju, ostavljaju poruke i kletve

Svojevremeno u bivšoj Jugoslaviji šuma se štitila. Lugari su štitili i privatnu i državnu šumu. Ko bi išao u krađu šume i bivao uhvaćen na djelu, nije mu "ginuo" zatvor. Ni vlasnik privatne šume nije mogao u sječu bez lugara, koji bi mu, kako je nalagao šumski red, dozvoljavao koje stablo može, a koje ne smije posjeći. Za svaki kubni metar posječene vlastite šume, vlasnik je državi morao plaćati naknadu. A danas nema ništa, samo bjesomučna krađa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.