REPUBLIKA SRPSKA

Bosanska Gradiška: Berićetna godina uprkos katastrofalnom mrazu

Četvrti sajam voća i povrća

B. GRGIĆ

20.9.2016

Na 4. sajmu voća i povrća, održanom na platou ispred Kulturnog centra u Bosanskoj Gradišci, svoje proizvode izložilo je 110 voćara i 45 povrtlara iz 14 općina iz naše zemlje. Med i ostale pčelinje proizvode izložila su 42 pčelara iz BiH i Hrvatske, a priređeno je i desetak štandova s domaćim jelom i pićem i ručnim radovima.                                         
Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović istakao je da je ovogodišnji sajam po broju izlagača i posjetilaca nadmašio sva očekivanja. Dojčinović je naveo da, i pored ogromnih šteta od aprilskog mraza, jedan broj voćara koji nisu imali štete sada imaju vrlo dobar i kvalitetan rod.

- Ovo je bila obećavajuća godina, jedna od najrodnijih u posljednjih dvadesetak godina, tako da oni koji su imali sreću da sačuvaju voće od mraza imaju velike prinose - naglasio je Dojčinović.

Načelnik općine Zoran Latinović, koji je otvorio sajam, rekao je da je cilj ove manifestacije da se Bosanska Gradiška predstavi kao najveći proizvođač voća u BiH, s godišnjom proizvodnjom i do 50.000 tona voća i približno tolikom proizvodnjom povrća.

Šef Odsjeka za poljoprivredu u općini Milutin Misimović naveo je su gradiški voćari od aprilskog mraza i niskih temperatura pretrpjeli štetu u iznosu od 16,5 miliona KM. On je dodao da veliki broj voćara na području Bosanske Gradiške uopće neće obrati voće jer im se to ne isplati.

Osim lošeg proljeća, bosanskogradiški voćari i povrtlari i njihove kolege iz susjednih općina pokazali su da mogu proizvesti na desetke hiljada tona veoma kvalitetnog voća i povrća.

Sajam će trajati narednih tridesetak dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.