Nakon ere plastike, opet se vraća interes za drvenom buradi

Radivoje Marković, jedini bačvar ispod Majevice

Lj. LJUBOJEVIĆ
26.12.2016 13:50

Radivoje Marković iz Bjeloševca, sela na obroncima Majevice, jedini je bačvar u Semberiji, a vjerovatno i u regiji sjeveroistočne Bosne. Izradom buradi i bačvi bavili su se njegov djed i otac te se sa punim pravom može reći da je ovo naslijeđeno porodično zanimanje.

Čekaju berbu

- Više od stoljeća u našoj porodici izrađuju se bačve i burad. Moj djed Mlađan je to radio, zatim otac Milovan pa, evo, ostade i meni u amanet bačvarski zanat. Nekada se mnogo više tražilo posuđe od drveta, za kom i rakiju. Pod pritiskom plastike, devedesetih godina prošlog stoljeća nastupila je izvjesna stagnacija. Ponovo je oživio ovaj moj zanat, negdje od 2005. godine, kao nekada – govori Marković.

On kaže da voćnjaci izbeharaju u proljeće i tada se već zna hoće li trebati kace i burad za voće i za rakiju. Ipak, kaže Radivoje, ljudi oklijevaju, čekaju onaj posljednji trenutak, uoči same berbe.

bijeljina-bacva

Burad stigne i do zapadne Evrope

- Plastika je napravila pometnju u ovom mom zanatu. No, postepeno se odbacuje i ljudi sve više traže burad i kace od drveta. Plastika ne posjeduje tzv. tain, koji luči hrastovo drvo. Upravo ta materija daje specifičnu aromu i okus alkoholu. Hrastovo, dudovo i bagremovo drvo daju rakiji i okus i boju. Nedavno sam izradio bure od 180 litara od bijelog hrasta – naglašava Marković.

Presovanje mesa

Radivoje izrađuje i čabrove za presovanje mesa, burad i kace različitih veličina, ali i male buriće, zapremine od dva litra. Mnogo je tih burića otišlo u zapadnu Evropu. Naši ljudi žele da i tamo imaju neki suvenir ili uspomenu na zavičaj.

Kaže da će ovaj zanat pokušati prenijeti na 15-godišnjeg unuka Nemanju, sina njegove kćerke, koja živi u Tobutu.

- Ako mu bude trebalo, neka zna da to radi, a ukoliko mu ispadne nešto bolje u životu, neka ide za nečim boljim – ističe Radivoje.

Kaca za cvijeće

- Mnogi ljudi koji trenutno žive u Austriji, žele da i tamo presuju meso onako kako to mi radimo ovdje. Izradim čabar, ljudi dođu i odvezu ih u Austriju. Iz Švicarske sam dobio narudžbinu da izradim kacu, ali za cvijeće – kaže Marković.

Manje bure, cijena veća

Cijena izrade buradi i bačvi zavisi od zapremine. Zanimljivo je da je cijena, ukoliko je bure manje, cijena veća, jer ovaj majstor mora utrošiti više vremena za izradu buradi i bačvi manje zapremine. Kaže da je i materijal prilično skup, hrastovina, metalni obruči. Svoje ruke naplaćuje po “dedinoj cijeni”, a to se godinama nije mijenjalo. Kada se radi, zaradi se dnevnica prosječnog majstora.

 

NA VRH