REPUBLIKA SRPSKA

Organizirali noćno sankanje za sve, od pet do 75 godina

SNJEŽNE RADOSTI U zaseoku Huremovići u Kozarcu kod Prijedora

M. ZGONJANIN

12.1.2017

Posljednjih desetak godina lokalna putna dionica u dužini od oko 300 metara u zaseoku Huremovići, u Kozarcu kod Prijedora, idealna zbog nizbrdice, s prvim većim snijegom pretvara se u stazu za sankanje na koju svaku večer dolaze mještani ovog i susjednih zaselaka u potrazi za zimskim radostima i dobrom zabavom.

Dobra volja

Na ideju da organizira sankanje spontano je došao Nijaz Huremović. Kaže da je to vremenom već postala tradicija koja sad okuplja najmanje 40 sankaša, onih kojima je skijanje na obližnjoj Kozari skupo, ali i onih koji ne znaju skijati. 

Za učešće je bitna samo dobra volja, a, prema riječima Huremovića, ne treba imati čak ni sanke. 

Bez lomova

- Imamo ih dovoljno. Ovo je noćno sankanje za one od pet do 75 godina. Najviše ima djece, ali i starijih sankaša i svi podjednako uživaju u uzbudljivim spustovima. Bilo je malo i padova, ali lomova, na svu sreću, nije. Sve u svemu, odlično se zabavljamo. Snijega ima dovoljno, a i kad ga očiste, mi ga opet zgrnemo i vratimo na stazu, koja je zbog ulične rasvjete u večernjem terminu od 19 do 22 pretvorena u sankašku stazu, za koju se već daleko čulo - kaže Huremović.

Sankaše pred svojom kućom Huremović redovno i počasti obaveznim čajem da se malo ugriju, a uz to domaćinski jednu večer vrućim kiflama, drugu krofnama, gurabijama... pa opet redom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.