REPUBLIKA SRPSKA

U Trebinju dvije javne kuhinje brinu o socijalno ugroženima

Više od 100 gladnih dobiva topli obrok

P. MUCOVIĆ

9.2.2017

U Trebinju trenutno djeluju dvije javne kuhinje, u kojima topli obrok dobiva više od 100 građana.

Mirsad Ćatović, predsjednik humanitarne organizacije ”Imaret”, pri kojoj je i kuhinja, kaže da svakodnevno pripreme oko 35 obroka.

Bez prostorija

- Prema trenutnom uvidu, imamo 18 korisnika, odnosno 31 člana. Korisnici nisu samo Bošnjaci nego ima i drugih nacija. Obično su to stariji ljudi. Uvijek se više pripremi, jer ponekad dođe i neko ko nije korisnik - kaže Ćatović.

Naglašava da, budući da nemaju svoj prostor gdje bi korisnici mogli da objeduju, oni samo pripreme i raspodjele hranu, koju korisnici nose svojim kućama.

- Hranom se snabdijevamo od pomoći dobrih ljudi. Meso je 99 posto od kurbana. Mi smo neprofitni i zavisimo od donacija, pomoći i uplata. Dođu dobri ljudi, uplate 50-100 KM - ističe Ćatović i dodaje da imaju pomoć i lokalne zajednice, koja je prije 5-6 godina iznosila 5.000 KM, a sada iznosi samo 2.500 maraka godišnje.

Naglašava da, osim stalnih, imaju i oko 130 korisnika kojim povremeno dijele porodične pakete s osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu, a novac za to im osiguravaju ljudi iz dijaspore.

Usluge narodne kuhinje Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske koristi oko 80 građana, koji svakog radnog dana dobiju kuhani obrok.

Prema riječima Đure Veljančića, upravnika kuhinje koja djeluje pri ovoj eparhiji, korisnici za vikend i vjerske praznike, kada kuhinja ne radi, dobivaju lanč-pakete.   

Obaveza Grada

- Broj korisnika se već nekoliko godina ne mijenja. Od ukupnog broja za 24 osobe svakodnevno odvozimo hranu na kućnu adresu - navodi  Veljančić.

Ističe da se finansiraju uz pomoć donacija, ali da im je značajno olakšano otkad je Grad Trebinje preuzeo obavezu da u budžetu godišnje izdvaja 60.000 KM za ovu namjenu.

 

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.